Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial OMS: Valul de căldură din Europa este „fără precedent, înfricoșător și apocaliptic”

Europa se sufocă din cauza unui val de căldură feroce, iar pe măsură ce temperaturile urcă și numărul victimelor crește. De altfel, condițiile extreme provoacă mii de decese din cauza căldurii.

Pe de altă parte, incendiile de pădure îi forțează pe mulți alții să fugă, având în vedere că flăcările amenință să le cuprindă casele.

Hans Kluge, șeful regional european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus vineri că valul de căldură este „fără precedent, înfricoșător și apocaliptic”.

„Criza generală a timpului nostru este cea care amenință atât sănătatea individuală, cât și însăși existența umanității”, a adăugat el.

Temperaturile extreme pârjolesc țările din sudul Europei de săptămâni întregi. În nordul Italiei râurile dispar, iar culturile agricole au fost decimate de lipsa apei.

Pe măsură ce valul de căldură acaparează Europa, au fost raportate incendii de vegetație până și în nord, în Scandanavia, în timp ce incendiile din Londra de marțea trecută au distrus un total de 41 de case.

Care este numărul morților din caniculă din Europa?

Șeful regional al OMS a subliniat că expunerea extremă la căldură poate provoca grave probleme de sănătate.

„Insolația și alte forme grave de hipertermie – o temperatură corporală anormal de ridicată – provoacă multe complicații și moarte prematură. Persoanele din categoriile sensibile – sugari și copii, dar și persoanele în vârstă – sunt expuse unui risc deosebit”, a spus el.

Aproximativ 1.700 de oameni au murit deja din cauza caniculei în Spania și Portugalia. În Marea Britanie cel puțin patru persoane s-au înecat în lacuri și rezervoare în timp ce încercau să se răcorească.

Cum te poți proteja într-un val de căldură?

Kluge vine și câteva sfaturi despre modul în care să vă protejați în timpul unui val de căldură. El a subliniat importanța menținerii corpului la o temperatură constantă și hidratarea.

„Folosește îmbrăcăminte și lenjerie de pat din materiale ușoare, fă dușuri sau băi reci și bea apă în mod regulat, evitând alcoolul, cofeina și băuturile dulci. Dacă este necesar și posibil, încercați să petreceți 2 până la 3 ore din zi într-un loc răcoros. Dacă vă simțiți amețit, slăbit sau anxios sau dacă aveți sete intensă și dureri de cap, mutați-vă într-un loc mai răcoros”, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE