Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de caniculă în România. Temperaturile în București vor ajunge la 36 de grade la umbră

Valul de caniculă care a cuprins Europa a ajuns și în România. Astăzi, temperatura va atinge în București valori de 36 de grade Celsius la umbră. Meteorologii avertizează că unele zone vor trece brusc de la caniculă la vânt, ploi și descărcări electrice.

Potrivit avertizării ANM, pe 15 și 16 iulie disconfortul termic va fi ridicat, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar vineri (15 iulie) și în cele vestice, astfel încât indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 36 de grade.

Vineri, local în regiunile nordice, nord-estice și centrale, iar sâmbătă în cele sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60...70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20...30 l/mp.   

Temperaturile vor ajunge la 36-37 de grade

Alina Șerban, meteorolog ANM: „Vorbim de o masă de aer tropical, cu intensitate maximă în zona de sud/vest a continentului european. După cum putem observa în aceste hărți. Evident, în culori foarte intense de roșu și de violet avem reprezentată masa de aer cald.

Se poate observa în România deplasarea acesteia, dar la intensitate mai redusă și care va determina pe parcursul zilei de azi, în această după-amiază, o vreme călduroasă în aproape toată țara, caniculară, în vestul, în sudul, în estul țării noastre, acest lucru însemnând temperaturi maxime ce vor depăși 35 de grade, până la 36, 37 de grade și, în consecință, un disconfort termic accentuat., indicele temperatură/umeazeală va depăși indicele de 80 de unități.

Așa cum se vede pe această hartă, avem nuanțe de roșu intens. Această masă de aer cald se va deplasa treptat, astăzi este în țara noastră, mâine în regiunile sud/estice ale țării noastre, acolo mâine vom avea temperaturi c vor atinge pragul de caniculă, 35-36 de grade pentru că se poate observa tot în această imagine, în nuanțe mai reci de verde și de galben, o masă de aer rece de data aceasta, va traversa teritoriul țării noastre dinspre nord/vest către sud-est, va determina atât o scădere a valorilor termice cât și apariția fenomenelor specifice instabilității atmosferice.

Tot ceea ce am prezentat face obiectul unui mesaj de informare meteoroogică ce a fost emis astăzi de ANM, respectiv caniculă,disconfort termic, iar mâine și fenomene specifice instabilităii atmosferice, în zona de sud-est a teritoriului.”

Cum va fi vremea în București

Vineri, vremea va deveni caniculară după-amiaza, astfel încât și disconfortul termic va fi ridicat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16...20 de grade, cu cele mai scăzute valori în zona preorășenească.

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar după orele prânzului va crește probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 33...34 de grade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE