Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldura arde Europa. Mai multe țări se confruntă cu incendii puternice și secetă

Un nou val de căldură ajunge în Europa. Cele mai afactate sunt țări sunt Spania și Portugalia, care se confruntă cu incendii de vegetație și temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Și în Franța mai multe regiuni sunt afectate de secetă extremă, iar în Marea Britanie temperaturile se apropie de maximele istorice.

Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o avertizare prin care îi informează pe cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Spania că meteorolgii au emis cod roșu de caniculă în această țară.

Mai multe țări sunt în alertă din cauza incendiilor de vegetație

Peste două mii de pompieri portughezi luptă cu incendiile puternice provocate de căldura extremă, iar mai mulți oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. În aceste condiții, Guvernul a plasat întreaga zonă continentală sub stare de urgență până vineri. Autoritățile se așteaptă ca temperaturile să atingă maximul istoric de 46 de grade Celsius în regiunea centrală a țării.

„Aerul va fi foarte uscat, iar umiditatea va fi foarte scăzută în timpul zilei și al nopții. Astăzi avem și vânt puternic în Algarve și pe muntele Monchique în timpul nopții, în nord și în centru țării riscul de incendiu este foarte mare, până la maximum”, a explicat Jorge Ponte, meteorolog.

Urmare a alertelor emise meteorologi, prim-ministrul portughez António Costa și-a amânat vizita în Mozambic, iar președintele țării și-a anulat călătoria la New York, unde trebuia să participe la Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite.

Și meteorologii din Spania se așteaptă la temperaturi de până la 42 de grade Celsius. Autoritățile avertizează că din cauza căldurii extreme incendiile de vegetație ar putea să se extindă și să devină mai violente.

Culturile pârjolite de secetă

În Franța, 29 de regiuni sunt afectate de secetă, iar mai multe culturi agricole, inclusiv cele de floarea soarelui și lavandă au fost puternic afectate. Florian Jean deține o fermă de 50 hectare și spune că perspectivele sunt sumbre.

„Recolta de culturi furaje, în acest an, este între minus 30 și minus 50%. La cereale cred că suntem mai mult sau mai puțin la fel, minus 40% față de un an normal. Floarea soarelui va fi o pierdere pentru că, chiar dacă am menținut un pic irigarea, randamentul cred că va fi de doar 20%. Vom avea cheltuieli enorme cu apa, care vor diminua profitul pentru fiecare hectar”, a mențioat Florian Jean.

Recolta de lavandă, cea mai slabă din ultimele decenii

Franța este cel mai mare producător de lavandă din lume, iar fermierii spun că anul acesta este printre cele mai proaste din ultimele decenii.

„Seceta chiar este ceva în acest an, este ceva excepțional. Avem tehnici noi de recoltare de 30 de ani, iar acesta este cel mai rău an din ultimii 30 de ani, cu excepția anilor cu grindină, unul din zece ani avem grindină. Dar anul acesta, într-adevăr seceta este cea care ne penalizează. Vom avea doar jumătate din recoltă”, a spus Charles Aubry, fermier.

Cu temeperaturi extreme se confruntă și Marea Britanie, iar meteorologii au emis o avertizare de căldură extremă pentru Anglia și Țara Galilor. Temperaturile ar putea să depășească 35 de grade Celsius în regiunile de sud.

Temperaturi extreme sunt înregistrate și în Asia. Peste 80 de orașe din China au emis avertismente de caniculă, iar locuitorii au fost anunțați că temperaturile vor depăși pragul de 40 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE