Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TIFF 2024. ”Metropolis”, un film din 1926 despre un oraș fericit datorită tehnologiei, proiectat la Castelul Banffy din Bonțida

Proiecțiile de film în aer liber sunt printre preferatele cinefililor veniți la Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. O astfel de proiecție a avut loc la Castelul Bánffy din Bonțida. Pelicula proiectată, Metropolis, a fost realizată în anul 1926.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: ”Formula clasică de a privi un film la un festival este desigur la un cinematograf. Formula mai puțin clasică, la TIFF, aici, la Cluj-Napoca este să privești o peliculă în aer liber, la Castelul Bánffy din Bonțida. Urmărim pelicula ”Metropolis”, un film despre un oraș fericit datorită tehnologiei, doar că nu este chiar așa.”

Părerile cinefililor care au venit la TIFF 2024 sunt împărțite.

Bărbat: ”(Reporter: Noi acum trăim în vremuri absolut tehnologizate, crezi că suntem în pericol să pierdem ceva?) Rămâne de văzut. Depinde de fiecare și de felul fiecăruia de a-și gestiona felul în care consumă tehnologia și felul în care o folosește”

Bărbat: ”Cred că depinde de noi în ce mod folosim tehnologia. Cred că după o anumită vârstă sau după anumite experiențe, îți dai seama că noi o controlăm și că putem să facem ce vrem noi cu ea”.

În schimb, criticul de film Ileana Bîrsan a evidențiat că istoria se poate repeta pentru că unele lucruri nu s-au schimbat.

Ileana Bîrsan, critic de film: Suntem la 100 de ani de la el sau aproape 100 de ani și cred că lucrurile nu că nu s-au schimbat, dar ele revin în istorie. Cred că e o foarte bună ocazie de a ne gândi cu ochii secolului XXI - suntem în primul sfert al secolului - cum ar fi arătat o poveste distopică făcută în primul sfert al secolului XX. Lucrurile nu s-au schimbat foarte tare”

Proiecții în aer liber la Festivalul Internațional de Film Transilvania vor avea loc, marți, 18 iunie, şi la Castelul Bánffy din Răscruci, unde publicul va participa la o "garden party", apoi va urmări pelicula "O viață remarcablă", cu Sir Anthony Hopkins în rol principal.

Vezi aici programul TIFF 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE