Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube | Fake news demontat: Cetățenii moldoveni nu sunt chemați la arme în România

Pot fi cetățenii moldoveni chemați la arme în România? În Republica Moldova s-a viralizat în ultima perioadă un fake news pe această temă. Un site de limbă rusă a susținut că moldovenii cu pașapoarte românești vor fi obligați să apere interesele României.

Pe mai multe site-uri și forumuri din Republica Moldova au apărut știri și comentarii îngrijorătoare. Mesajul „Cetățenii moldoveni cu pașapoarte românești vor fi obligați să apere cu arma în mână interesele României și ale NATO, iar dacă vor refuza – vor ajunge la închisoare” a apărut pe site-ul de limbă rusă kp.md.

Pentru a face mesajul mai credibil, sursa citată a ilustrat știrea falsă cu un colaj foto în care apar militari cu drapelul României și două pașapoarte: unul moldovenesc și unul românesc.

Jurnaliștii din Republica Moldova care au verificat știrea au aflat că, de fapt, realitatea este cu totul alta.

Reacție MApN

Ministerul Apărării din România a comunicat că: „Informațiile și opiniile exprimate în spațiul public din R. Moldova (…) se bazează pe speculații și interpretări cu intenții vădit alarmiste ale unui proiect de lege aflat în faza inițială. (...) Între cele două ministere ale apărării, din România și Republica Moldova, nu există negociere pe această temă”.

Potrivit unor date din 2021, numărul moldovenilor cu cetățenie română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns la peste 640.000 dintr-o populație de 2,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE