Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Fake news demontat. Luna este aparent lovită de un asteroid

Aproape zece milioane de oameni au privit uluiți un clip, distribuit în social media, în care Luna este aparent lovită de un asteroid.  

Este publicat în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar NASA a trebuit să explice oficial că nu se pune problema ca un astfel de eveniment să fi avut loc în realitate.

„Luna a fost lovită de un asteroid”, așa se numește clipul care a fost propulsat în online pe 16 iulie. De atunci și până astăzi are aproape 10 milioane de vizualizări și în jur de 150 de mii de aprecieri.

Fake news grosolan

Este un fake news grosolan, conform NASA, prin vocea lui Ian O’Neill, specialist în relații cu presa. O’Neill a povestit și că există obiceiul ca unii utilizatori să preia inclusiv imagini brute, transmise din spațiu și să le altereze. Le urcă apoi pe internet, în goana după like-uri, public, bani și așa mai departe.

Este nevoie de un pic de atenție și un ochi nu neapărat de expert pentru a realiza că avem de-a face cu un montaj modest, de tipul celor disponibile inclusiv prin aplicații de mobil gratuite.

Altfel, de-a lungul timpului, Luna a trecut prin astfel de episoade extreme. Inclusiv forma actuală a satelitului natural al Pământului s-ar datora unei ciocniri cu un asteroid, în urma cu mai bine de patru miliarde de ani.

Iar anual este „bombardată” de o armată de meteoriți: 33 de mii. E drept, sunt cel mult cât o minge de ping-pong.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE