Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe măsură ce numărul cazurilor de Covid-19 este tot mai mare de la o săptămână la alta, conspirațiile și știrile false pe acest subiect prind tot mai multă viteză în online și, mai ales, pe grupurile de Facebook.

Principalele direcții ale discursului sunt blamarea vaccinurilor Covid sau promovarea ideii că există o legătură între variola maimuței și Covid-19.

În această perioadă, cele mai multe dintre narațiunile false care circulă în social media și mai ales pe grupurile de Facebook încearcă să creeze legătură între Covid-19 și variola maimuței.

Foarte multe dintre narațiunile false circulă în mai multe limbi și vizează o legătură între unul dintre vaccinurile produse de Astra Zeneca și variola maimuței, cu ideea că aceste două boli sunt corelate.

Însă, așa cum indică și specialiștii, este imposibil să vorbim de o legătură cauză-efect.

”Nu există niciun motiv pentru a spune că valul de îmbolnăviri cu variola maimuței este legat de vaccinuri. Variola maimuței este un virus ADN care provine din familia orthopox. Este, de asemenea, un virus foarte stabil, care nu suferă mutații, iar dacă suferă, acestea sunt foarte puține”, susține profesorul britanic de epidemiologie David Heymann, citat de AFP.

În acest context, specialiștii OMS recomandă în continuare vaccinarea cu cele trei doze pentru Covid-19, izolarea, în cazul în care luăm contact direct cu persoane infectate și purtarea măștii în spațiile aglomerate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE