Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telescopul spațial Webb a detectat noi galaxii, formate la câteva milioane de ani după Big Bang

Telescopul spațial Webb al NASA descoperă galaxii timpurii, care până acum erau ascunse vederii, inclusiv una care s-ar fi putut forma la doar 350 de milioane de ani după Big Bang.

Astronomii au declarat joi că, dacă rezultatele sunt verificate, această mulțime de stele nou descoperită ar depăși cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spațial Hubble, deținătoare a recordului, care s-a format la 400 de milioane de ani după Big Bang.

Două galaxii noi

Lansat în decembrie anul trecut ca succesor al Hubble, telescopul Webb indică faptul că stelele s-ar fi format mai devreme decât se credea anterior - poate la câteva milioane de ani de la creație.

Cele mai recente descoperiri ale lui Webb au fost detaliate în Astrophysical Journal Letters de către o echipă internațională condusă de Rohan Naidu de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Articolul detaliază două galaxii excepțional de strălucitoare, prima despre care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar cealaltă la 450 de milioane de ani.

Deși unii cercetători au raportat că au descoperit galaxii și mai apropiate de momentul creării universului, în urmă cu 13,8 miliarde de ani, acești candidați nu au fost încă verificați, au subliniat oamenii de știință în cadrul unei conferințe de presă a NASA. Unele dintre acestea ar putea fi galaxii mai târzii care le imită pe cele anterioare, au precizat ei.

„Este o perioadă foarte dinamică”, a declarat Garth Illingworth de la Universitatea California, Santa Cruz, co-autor al articolului publicat joi. „Au existat o mulțime de anunțuri preliminare despre galaxii chiar mai timpurii, iar noi încă încercăm să ne lămurim, ca și comunitate, care dintre acestea sunt susceptibile de a fi reale”.

Împingerea frontierei cosmice

Tommaso Treu de la Universitatea California, Los Angeles, un cercetător șef al programului științific de lansare timpurie a lui Webb, a declarat că dovezile prezentate până acum „sunt cât se poate de solide” pentru galaxia despre care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang.

Dacă descoperirile sunt verificate și dacă mai multe galaxii timpurii se află acolo, Naidu și echipa sa au scris că Webb „se va dovedi un mare succes în împingerea frontierei cosmice până la marginea Big Bang-ului”.

Jane Rigby de la NASA, cercetător al proiectului Webb, a remarcat că aceste galaxii „se ascundeau chiar sub limitele a ceea ce Hubble putea face. Erau chiar acolo și ne așteptau. Așa că este o surpriză fericită faptul că există o mulțime de aceste galaxii de studiat”.

Observatorul de 10 miliarde de dolari - cel mai mare și mai puternic telescop din lume trimis vreodată în spațiu - se află pe o orbită solară care se află la 1,6 milioane de kilometri de Pământ. Operațiunile științifice complete au început în timpul verii, iar de atunci NASA a publicat o serie de instantanee orbitoare ale universului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE