Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chiar și într-o zi însorită, ochii umani nu pot vedea toată lumina emisă de cea mai apropiată stea a noastră. O nouă imagine prezintă o parte din această lumină ascunsă, inclusiv razele X de înaltă energie emise de cel mai fierbinte material din atmosfera Soarelui, așa cum a fost observat de către Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) al NASA.

Deși observatorul studiază de obicei obiecte din afara sistemului nostru solar - cum ar fi găurile negre masive și stelele prăbușite - acesta a oferit astronomilor și informații despre Soarele nostru. Câmpul de vizibilitate relativ mic al NuSTAR înseamnă că acesta nu poate vedea întregul Soare din poziția sa pe orbita Pământului, astfel că imaginea observatorului asupra Soarelui este de fapt un mozaic de 25 de imagini, realizate în iunie 2022.

De ce atmosfera exterioară a Soarelui atinge mai mult de un milion de grade?

Razele X de înaltă energie observate de NuSTAR apar doar în câteva locuri din atmosfera Soarelui. În schimb, XRT de la Hinode detectează razele X de joasă energie, iar AIA de la SDO detectează lumina ultravioletă - lungimi de undă care sunt emise pe întreaga față a Soarelui.

Vederea NuSTAR ar putea ajuta oamenii de știință să rezolve unul dintre cele mai mari mistere legate de cea mai apropiată stea a noastră: de ce atmosfera exterioară a Soarelui, numită coroană, atinge mai mult de un milion de grade - de cel puțin 100 de ori mai fierbinte decât suprafața sa. Acest lucru i-a nedumerit pe oamenii de știință, deoarece căldura Soarelui își are originea în miezul său și se propagă spre exterior. Este ca și cum aerul din jurul unui foc ar fi de 100 de ori mai fierbinte decât flăcările.

Sursa căldurii coroanei ar putea fi dată de mici erupții în atmosfera Soarelui, numite nanoflares. Erupțiile sunt explozii mari de căldură, lumină și particule vizibile pentru o gamă largă de observatoare solare. Nanoefectele sunt evenimente mult mai mici, dar ambele tipuri produc materiale chiar mai fierbinți decât temperatura medie a coroanei. Erupțiile obișnuite nu se produc suficient de des pentru a menține coroana la temperaturile ridicate pe care le observă oamenii de știință, dar nanoerupțiile pot apărea mult mai des - poate suficient de des încât să încălzească în mod colectiv coroana.

Deși nanoefectele individuale sunt prea slabe pentru a putea fi observate în mijlocul luminii strălucitoare a Soarelui, NuSTAR poate detecta lumina de la materialul de înaltă temperatură despre care se crede că este produs atunci când un număr mare de nanoefecte se produc în apropiere unele de altele. Această abilitate le permite fizicienilor să investigheze frecvența cu care apar nanoflares și modul în care acestea eliberează energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE