Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telefoanele și tabletele ar putea fi interzise în timpul orelor de clasă, în România. Finlanda a pus deja regula în practică. Urmează Anglia și Italia

Mai multe țări vor să interzică sau să limiteze drastic utilizarea telefoanelor mobile în școli și chiar a tabletelor, inclusiv în scop educativ. Măsura a fost deja adoptată în Anglia și urmează să fie adoptată și în Italia.

Ea vine în contradicție cu evoluția tehnologică în câmpul muncii, unde angajații trebuie să aibă cunoștințe digitale temeinice pentru a putea lucra în secolul XXI.

Telefoanele și tabletele ar putea fi interzise în timpul orelor de clasă, în România

Ioana Nicolescu, jurnalist Euronews: "Anglia și Italia iau în vedere interzicerea telefoanelor mobile, dar și a tabletelor la ore, la școală. În cazul Italiei, se pare că tabletele vor putea totuși fi folosite doar în scop educativ, în școala primară. Practic, elevii nu vor mai învăța cu ajutorul telefoanelor sau cu ajutorul tabletelor, de la gimnaziu încolo.

Lucru care vine în contradicție cu ceea ce se cere în momentul de față pe piața muncii în toată lumea, pentru că device-urile pe care le folosim - laptopul, telefonul mobil și tableta - sunt necesare, la locul de muncă, pentru majoritatea oamenilor și, în mod normal, școala ar trebui să-i pregătească pe copii pentru câmpul muncii, deci pentru o viață pe care o vor duce, în mare parte, digital.

Însă medicii sunt îngrijorați în ceea ce privește nivelul de atenție al elevilor și modul în care se dezvoltă mintea lor în perioada aceasta. Foarte mulți elevi au probleme de atenție pentru că sunt tot timpul distrași de telefoanele mobile.

Deci probabil că va trebui să se ajungă, la un moment dat, la un echilibru între a interzice telefonul mobil în școală, să-l folosească pentru a conversa sau pur și simplu ca să nu fie atenți la oră, ca element de distragere a atenție și, evident, folosirea tehnologiei în scopuri educative, astfel că acești copii, în momentul în care termină școala, să poată intra în câmpul munciii și să aibă acele cunoștințe digitale de care au nevoie".

Marian Staș, expert în educație: "E vorba de un contract de integritate, liber consimțit și o soluție poate fi următoarea: așa cum învățăm să nu ieșim la toaletă din 5 în 5 minute pe timpul celor 45-50 de minute de oră de clasă, nu moare lumea dacă ne punem telefoanele undeva deoparte și le folosim în pauză.

Adică e un exercițiu cât se poate de elegant, de onest. În 50 de minute, nu se surpă pământul, nici cu mami, nici cu tati. Și am posibilitatea, în felul acesta, să gestionez, elegant și eficient, glancingul de care vorbeați.

Slavă Domnului, pot să am la îndemână tehnologie informatică, adică pot să am un laborator de informatică, pot să am acces la un smart lab, etc, dacă chiar moare lumea și nu pot să fac ora decât cu o sursă externă de informație de pe youtube sau mai știu eu de unde.

Dar dincolo de aspectul acesta, mă refer la ceea ce înseamnă exercițiul de disciplină liber consimțit, exercițiu liber consimțit de profesor și copii, astfel încât telefoanele să stea în repaos pe timpul orelor și să poată fi folosite de către copii în pauze."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE