Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în Uniunea Europeană

Taxele pentru bagajele de mână ar putea fi în curând de domeniul trecutului, având în vedere că Uniunea Europeană încearcă să simplifice prețul biletelor de avion.

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care solicită companiilor aeriene să garanteze că pasagerii pot transporta gratuit bagajele de mână.

Rezoluția îndeamnă țările să aplice o hotărâre privind bagajul de mână luată de Curtea Europeană de Justiție în 2014, potrivit Euronews Travel.

Un vot oficial privind adoptarea sau nu a rezoluției va avea loc în Parlamentul European în luna octombrie.

Ce înseamnă pentru pasageri interzicerea taxelor pentru bagajele de cabină?

UE dorește să rezolve două probleme majore: companiile aeriene au politici incoerente privind bagajele de mână, care creează confuzie pentru pasageri. În plus, publicitatea neclară care ar putea însemna taxe ascunse pentru bagajele de mână atunci când vă cumpărați biletul.

În 2014, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că bagajele de mână care respectă cerințele "rezonabile" de mărime și greutate reprezintă o parte esențială a călătoriei cu avionul. Curtea a decis efectiv că pasagerii nu ar trebui să plătească în plus - dar decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Noua rezoluție recomandă punerea în aplicare a acestei hotărâri pentru a elimina taxele suplimentare pentru bagajele de mână. De asemenea, se dorește clarificarea, pentru pasageri, a ceea ce înseamnă exact o dimensiune și o greutate "rezonabile".

Standardele de greutate și dimensiune pot varia foarte mult de la o companie aeriană la alta. Acest lucru este deosebit de problematic pentru pasagerii care au zboruri de legătură cu diferite companii aeriene care au standarde diferite, ceea ce sporește șansele ca aceștia să fie nevoiți să plătească taxe suplimentare la poarta de îmbarcare.

De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai directe cu pasagerii atunci când le oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele de alocare a locurilor și orarul zborului.

Companiile aeriene "se joacă cu prețurile și înșală călătorii”

Posibila interzicere a taxelor pentru bagajele de cabină face parte dintr-o campanie mai amplă de simplificare a biletelor și a taxelor pentru transportul aerian în întreaga UE.

La începutul acestui an, Ministerul spaniol al Consumatorilor a lansat o investigație asupra mai multor companii aeriene low-cost cu privire la taxele pentru bagajele de mână. Acesta a afirmat că, prin separarea acestor taxe de prețul biletelor, transportatorii puteau oferi prețuri competitive care nu reflectau costul total plătit de pasageri.

Prin urmare, consumatorii ar putea fi induși în eroare, crezând că beneficiază de o ofertă mai bună decât în realitate. Există, de asemenea, temeri că motoarele de căutare ar putea oferi un avantaj incorect companiilor aeriene care fac publicitate pentru aceste tarife foarte mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE