Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe vamale pentru produsele din Ucraina. Mai multe țări cer UE noi măsuri pentru fermieri

Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene, dacă nu se găsesc alte măsuri care să-i protejeze pe fermierii din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria. Solicitarea a fost făcută de premierii din cele cinci țări, într-o scrisoare comună, adresată președintei Comisiei Europene. În plus, ei au cerut, din nou, majorarea sumelor acordate de UE pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri.

Cum a fost calculat ajutorul?

În scrisoare, premierii din cele cinci țări arată că s-a produs o creștere fără precedent a cantităților de cereale, ouă, pui, zahăr, suc de mere și alte produse de pe piață, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor care i-a afectat pe fermierii locali. Oficialii solicită un mecanism automat de sprijin pentru agricultorii din țările lor.

Până acum, producătorii români s-au plâns de mai multe ori de suma mică pe care o vor primi drept despăgubire - circa 10 milioane de euro. Ajutorul a fost calculat în baza datelor furnizate de statele membre, inclusiv de România.

”Noi am pregătit deja pachetul legislativ. La aceste 10 mil punem încă 10 mil de la bugetul statului și vom da în primă fază când vom intra în posesia actului definitiv, vom da drumul la mecanismul de susținere pentru fermierii care au fost afectați, care au grâne în depozit,” a declara Petre Daea, ministrul Agriculturii.

”La 3,5 milioane de tone câte are România pe stocuri, 20 de milioane de euro înseamnă 7 euro pe tonă. Fermierii români au pierdut 100 de euro pe tonă minimum în ultimele 4 luni de zile. Noi cerem ca piața să fie controlată în sensul în care cerealele din Ucraina să nu mai zburde pe toate șoselele din România,” a explicat Ionel Arion, fermier, președintele Federației Naționale Pro Agro.

România ar putea primi mai mulți bani

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar pe agricultură, a spus că țara noastră a putea primi mai mulți bani în următorul pachet din Partea UE, cu condiția ca guvernanții români să ofere informații clare, din care să reiasă pierderile suferite de agricultori. 

”Va fi o sumă mai consistentă, suma totală, însă ea va fi împărțită nu între trei și între cinci state membre. Vor fi alte criterii mai avantajoase pentru România. Evident că va fi peste 10, eu sper să fie măcar dublu, dar depinde încă de multe elemente,” a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar.

În urmă cu câteva zile, traficul la frontiera Giurgiu a fost blocat de agricultorii bulgari. Fermierii din țara vecină le-au cerut autorităților să renunțe la regulamentul European care permite scutiri de taxe pentru importurile de produse agricole din Ucraina. La rândul lor, fermierii români au afișat un banner la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE