Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tarifele RCA, înghețate încă șase luni, de la 1 ianuarie 2024

Pe final de an, șoferii primesc o veste bună: Guvernul prelungește înghețarea tarifele RCA pentru următoarea jumătate de an, la nivelul din luna februarie. Brokerii de asigurări pot adăuga însă o majorare de cel mult 6,8%, adică inflația prognozată pentru mijlocul anului viitor.

Măsura se va aplica în cazul polițelor de răspundere civilă auto încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. Fără această reglementare, ar fi existat riscul unor scumpiri excesive, într-o perioadă în care a crescut brusc cererea din partea șoferilor.

În decembrie au expirat nu mai puțin de 900 de mii de polițe RCA încheiate la Euroins, intrată între timp în faliment. Companiile de asigurări s-au plâns însă că înghețarea tarifelor, a treia din acest an, va produce dezechilibre pe piață.

În prezent, cel mai mic tarif de referinţă RCA este de aproximativ 1.000 de lei, la categoria de vârstă 51-60 de ani, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 de centimetri cubi. Iar maximul, în jur de 4.700 de lei pentru șoferii sub 30 de ani, pentru motoarele de peste 2.500 de centimetri cubi.

COTAR se opune plafonării tarifelor RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) se opune continuării plafonării tarifelor RCA la nivelul preţurilor practicate de asigurători şi cere ca o continuare a acestei măsuri să se facă numai la tariful de referinţă afişat de ASF, conform unui comunicat de presă.

"Am transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu şi conducerii ASF, pentru a sublinia faptul că ne opunem ferm oricăror măsuri care vor adânci problemele existente în piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto din România. O măsură pe care o vedem deosebit de periculoasă, mai ales ca această plafonare nu a fost făcută la tarifele de referinţă afişate de ASF. Această măsură va da ocazia unor jucători din piaţa de asigurări de a justifica un viitor faliment care din păcate ca şi precedentele va fi plătit tot de către asiguraţi. Deşi pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă aşa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente faţă de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creşteri", transmite COTAR, într-un comunicat citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE