Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polița RCA, cerută de polițiști la controalele rutiere. Deși codul rutier nu prevede explicit solicitarea RCA, polițiștii verifică documentul

Tragedia provocată în stațiunea 2 Mai, de șoferul care consumase droguri, i-a scos pe polițiștii din toată țara în stradă. I-au vizat pe șoferii care au consumat droguri sau alcool și apoi s-au urcat la volan. Fiecare șofer a fost întrebat de polițiști dacă pe lângă celelalte documente, au și asigurare obligatorie în vigoare.

Este și una dintre întrebările anchetei tragediei din Constanța. Polițiștii l-au avut în mână în două rânduri pe șoferul suspect, înaintea producerii accidentului, dar nu au aflat că mașina pe care o verificau nu are RCA valabil.

Într-o formulare standard făcută de polițiști, șoferii, opriți la intrarea în Capitală au fost testați pentru a face dovada că nu au consumat alcool sau droguri, înainte de a se urca la volan.

În timpul verificării de astăzi, polițiștii le-au cerut tuturor șoferilor permisul, buletinul, talonul auto și asigurarea de tip RCA. Specialiștii spun că solicitarea asigurării auto nu este prevăzută în mod explicit în lege, dar face parte din rutina oricărui polițist de la rutieră din România.

Jurnalist: Dacă nu are asigurare?

Necula Bogdan, Poliția Rutieră București: Dacă nu are asigurare, avem amenda: 1.000 – 2.000 lei și reținerea certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor de înmatriculare, fără drept de circulație – obligatoriu fără drept de circulație.

Autoturismul șoferului drogat din Vama Veche nu avea RCA valabil

Specialiștii spun că dacă polițiștii care au făcut controlul șoferului, cu câteva ore înainte de accident, ar fi aflat că mașina nu are RCA valabil, automat autoturismul ar fi rămas pe loc, fără drept de circulație. De la începutul anului și până acum, polițiștii spun că au făcut peste 30 de mii de controale în trafic.

Au fost depistați peste 1.900 de șoferi care au consumat droguri și peste 5.000 care au consumat alcool.

Ministerul Sănătății estimează că, an de an, problema consumul de droguri în rândul tinerilor devine una dramatică.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Au fost peste 1.700 de urgențe, anul trecut. Majoritatea au fost tineri. Cred că au fost poate mai mulți.

Potrivit ministrului Sănătății, dependenții de droguri pot fi tratați în toate spitalele de psihiatrie din țară. Pe de altă parte, România nu are nici un centru public dedicat recuperării persoanelor dependente de droguri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE