Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalista Emilia Șercan, despre accidentul din 2 Mai: E o problemă de management al Poliției sau e o problemă de protecție a rețelelor de trafic de droguri?

La patru zile după tragedia de pe litoral, din localitatea 2 Mai, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Poliția Română se ascunde după Corpul de Control al ministrului de Interne, care a demarat o anchetă, ca să afle ce s-a întâmplat în noaptea în care șoferul care a condus drogat a fost lăsat liber și la nici o oră a produs un accident mortal.

Jurnalista Emilia Șercan a vorbit, în direct la Euronews România, despre erorile repetate pe care le-a observat în sistemul Poliției Române și despre lipsa de responsabilitate a autorităților.

”Nu suntem la prima situație la care Poliția Română este în mijlocul unui scandal monstru. În 2019, aduceți-vă aminte, câtă emoție, câtă revoltă a produs cazul Caracal. Când acea fată a reușit să ceară ajutor la telefon și poliția a stat cu un procuror în fața porții acelui om și nu au reușit să intre să salveze acea fată. Acum vedem situația cu tânărul cu probleme de consum de droguri de la 13 ani, care ajunge să fie semnalat pe diverse grupuri de Facebook, că se afla în Vama Veche, conducând haotic.

Poliția recunoaște, după două zile, că l-a avut în mână de două ori, în noaptea de dinaintea tragicului accident, și poliția eșuează, ceea ce ne arată un lanț de erori de sistem și erori punctuale pentru care cineva va răspunde.

Șoferul a fost oprit la ora 4:30 și a fost lăsat să plece din poliție și 55 de minute mai târziu el produce acest accident. Cu siguranță, avem o serie de erori care s-au produs în seara respectivă, dar dincolo de aceste erori punctuale, trebuie să ne uităm la sistem și la ceea ce duce, până la urmă, la problema sistemică, pentru că nu vorbim numai despre faptul că poliția nu a avut acele teste antidrog, că nu are personal specializat să le folosească. Aflăm că există un singur specialist în toată zona de sud a litoralului care știe să le folosească. Ce a făcut Poliția Română? A investit în pregătirea oamenilor? Mai ales în perioada de vară, la mare ajung sute de mii de oameni, în intervale diferite de timp. Zona Vama Veche e extrem de aglomerată și e zona care atrage foarte mult tineret. Acolo dacă te duci pe plajă, după ce apune soarele, simți miros de droguri. Se fumează marijuana, canabis și alte tipuri de droguri. Să ai o zonă de risc de tipul acesta și să nu investești în resurse de tipul testelor antidrog și personal specializat? Ba mai mult, în perioada aceasta să detașezi pe litoral un polițist? Aflăm că polițistul care era de serviciu în seara respectivă avea sub un an de zile în sistem”, spune Emilia Șercan.

Emilia Șercan: E o problemă de management sau e o problemă de protecție a rețelelor de trafic de droguri?

Jurnalista a evidențiat problemele cu care oamenii din poliție i-au mărturisit că se confruntă.

”Stăteam de vorbă cu niște oameni din poliție și-mi spuneau cât de greu le este celor care intră în sistem să asimileze proceduri, să învețe legile, pentru că sunt oameni care vin din sursă externă, care au terminat anumite facultăți, fac un master la Academia de Poliție și intră în sistem. Nu cunosc legile, nu cunosc procedurile, nu cunosc sistemul. Și nu înțeleg că ei servesc cetățeanul, că lucrează în interesul public. Situații de genul acesta arată un dezinteres major al managementului, al conducerii poliției. Și acum întrebarea este simplă. Clar, avem un eșec de management, dar eșecul este neputința, nepriceperea celor care conduc Poliția Română, începând de la chestorul Despescu, care e secretarul de stat care are în coordonare Poliția Română și terminând cu inspectorul șef de la Constanța. E o problemă de management sau e o problemă de protecție a rețelelor de trafic de droguri? Pentru că nu știm cum să mai luăm povestea asta. Este atât de șocantă, de revoltătoare încât stai și-ți pui tot felul de întrebări.”

Vedem un eșec al unui întreg sistem: Poliție, Parchet și așa mai departe.

-Emilia Șercan, jurnalist.

Potrivit jurnalistei, poliția a oferit ”de teamă” o poziție oficială tardivă, în cazul accidentului din localitatea 2 Mai.

”Sunt multe prezumții, în condițiile în care nu comunică nimeni. Nu vedem niciun fel de asumare și niciun fel de responsabilitate. Poliția a ieșit la 2 zile, pentru că deja în spațiul public începuse să circule informația că acel șofer fusese oprit și probabil s-au temut domnii din poliție să nu apară imagini de la camerele video de la magazine, cu mașina de poliție lângă mașina aceasta, oprită în zona centrală a stațiunii Vama Veche, ceea ce ar fi aruncat în aer întreg sistemul.

Vedem un eșec al unui întreg sistem: Poliție, Parchet și așa mai departe. Ne aflăm într-un protest al magistraților și al personalului auxiliar, de 3 luni, și aproape nimic nu se întâmplă în instanțe și la parchete. E un sistem întreg aproape blocat, sub forma protestului. De fapt, se desfășoară o grevă. Aici suntem, în situația de față.”

Șoferul drogat care a ucis sâmbătă doi oameni va fi judecat după ”Legea Anastasia”, adică riscă închisoarea cu executare. Tânărul de 19 ani a fost depistat cu trei tipuri de substanțe, printre care și cocaină. El a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, care se plimbau pe marginea drumului, la ieșire din stațiunea 2 Mai. Victimele sunt doi tineri, un băiat de 21 de ani și o fată în vârstă de 20 de ani. Alte trei persoane au fost rănite după impact.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE