Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferul drogat a evitat două dosare penale. DIICOT l-a prins cu droguri încă de la 13 ani

Tânărul care a provocat accidentul din localitatea 2 Mai și a ucis două persoane mai avea două dosare penale. Potrivit DIICOT, a fost prins cu droguri încă de la vârsta de 13 ani.

Prima oară, a fost cercetat penal în 2017, pe când era elev de gimnaziu, pentru deținere de droguri în vederea consumului. Mai precis, asupra lui au fost găsite 0.38g de canabis, Dosarul a fost închis doi ani mai târziu, în 2019, pe motiv că nu împlinise vârsta la care poate răspunde în fața legii - 14 ani.

În 2022, anul trecut, așadar, a fost prins într-un mall din București cu 0,68g de canabis. A fost iertat și a doua oară pentru “atitudine sinceră la momentul constatării faptei”, conform DIICOT, dar și pentru că "nu exista un interes public în urmărirea faptei". Cu alte cuvinte, a explicat jurnalista Euronews România, Maria Moiș, i-ar fi costat mai mult ancheta decât prejudiciul, dacă ar fi mers mai departe c investigațile

Ce nu menționează DIICOT: deși procurorul a decis că nu este cazul ca tânărul să meargă în instanță și l-a trimis la Agenția Națională Antidrog, unde poate ar fi intrat intr-un program de consiliere, potrivit surselor Euronews România, tânărul nu s-a prezentat pentru această evaluare.

Aspect cunoscut de procurorul de caz.

Dealeri de 13 ani, consumatori de 12 ani, în România

Potrivit lui Gigel Lazăr, de la Federația Neguvernamentală Antidrog, este foarte răspândită deținerea de astfel de droguri (n.r canabis), în rândul minorilor de 13 ani. "Avem dealeri de 13 ani, consumatori de 12 ani, în România.", a povestit Lazăr. "Nu există droguri ușoare".

În România, în acest moment, peste 1 milion de tineri sunt consumatori ocazional, potrivit aceleiași surse. Aproximativ 7-8% dintre ei, adică 70-80 mii au permis de conducere.

"Dacă 1% dintre aceștia dezvoltă dependență, avem centre de tratament, psihologi, medicamente? Nu!" și-a încheiat intervenția de la Euronews România reprezentantul Federației Neguvernamentale Antidrog.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE