Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tarife noi pentru parcări în Capitală. În zona 0, șoferii vor plăti 10 lei pe oră. Ce spune viceprimarul

Publicat de: Mirabela Vasile

Din 15 august, bucureștenii nu vor mai putea parca gratuit în centrul Capitalei. Municipalitatea a publicat și tarifele pentru șoferi.

Cea mai scumpă parcare va fi în zona zero a orașului. Parcarea în intervalul orar 7.00-23.00 va costa 10 lei pe oră, în zona 1 va fi de 5 lei pe oră, iar cei care vor să parcheze în zona 2 vor scoate din buzunar 2,5 lei pe oră, dar doar în intervalul orar 07:00-19:00. Pe lângă aceste tarife, Primăria a creat și mai multe tipuri de abonamente.

Astfel, pentru persoanele fizice, în zona zero, un abonament de o zi va costa 75 lei, iar pentru un abonament de un an, vor achita nu mai puțin decât 9.450 lei. Municipalitatea s-a gândit și la sancțiuni pentru cei care nu vor respecta aceste reguli de plată: 200 de lei/zi va fi amenda și se vor alege și cu blocarea autoturismului parcat ilegal.

Noile tarife de parcare în București

zona 0 - 10 lei/oră

zona 1 - 5 lei/oră

zona 2 - 2,5 lei/oră

Plata poate fi făcută cash, prin SMS, card sau cu ajutorul mai multor platforme. Este permisă utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Șoferii care nu sunt riverani, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămâna, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Valoarea acestora variaza: de exemplu de la 75 de lei/zi în zona 0 la 60 de lei/saptamana în zona 2, 525 de lei/luna în zona 1, sau 9.450 de lei/an în zona 0.

Abonamentele sau taxele pentru cei care nu sunt riverani se achită doar pentru parcările pe timp de zi – noaptea parcarea este gratuita în limita locurilor disponibile.

Zonele de tarifare pot fi consultate la adresa www.cmpb.ro, secțiunea PARCAJE, subsecțiunea ZONE DE TARIFARE.

Viceprimarul Capitalei: „Acest regulament există încă din 2019”

„Regulamentul nu a fost schimbat, urmează să se modifice, dar foarte putin. În realitate ce facem noi astăzi este să redăm domeniul public cetățenilor. Acest regulament există încă din 2019. Cetățenii plătesc parcarea astăzi, acei cetățeni care nu doresc să parcheze într-o parcare publică și care ocupă trotuare, stații de autobuz sunt aceia care reclama că se schimba ceva. În realitate nu se schimbă nimic, municipalitatea va colecta mai bine și va institui acea taxă pentru cei care nu achită acea taxă de bunăvoie. Pentru cei care până astăzi au plătit nu se va schimba nimic”, a completat viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Viceprimarul a mai adăugat că amenda, în valoare de 200 de lei, va fi dată cetățenilor care ocupă un loc de parcare special amenajat în București și nu vor să achite tariful.

„Este vorba despre aceste mașini care ocupă trotuare și prima bandă de circulație. În toate sondajele și discuțiile avute cu cetățenii din București, cea mai mare problemă este aceea a traficului și a parcărilor”, a mai spus Bujduveanu.

De asemenea, în cazul celor care nu plătesc, roțile vor fi blocate și deblocate de către operator. Plata se poate face și cash la operator, dar și prin aplicație.

„Vrem să renunțăm la zona centrală”

Viceprimarul a mai menționat că vrea să renunțe la 10 lei parcarea în zona centrală, care „are maximum 1.000 de locuri de parcare”.

„Cred că putem comasa zona 0 cu zona 1. Vorbim de un tarif rezonabil, de cinci lei pe oră. Avem discuții ca până la 1 ianuarie să oferim un discount considerabil pentru cei care își fac abonamente în zona centrală. Intrăm într-o eră digitală, cu servicii de parking. Ne propunem să ajungem la un grad de încasare de cel puțin un milion de lei pe zi, în funcție de abonamentele emise. Vom propune și un tarif de noapte pentru cetățenii care nu beneficiază de locuri de parcare, din partea sectorului de reședință, un loc de parcare cu rezervare. 50 de lei pe lună a fost propunerea pe care am agreat-o cu primarul general. Vorbim de tarif identic cu parcarea de reședință de la sectoare, 19 și 7 dimineața”, a mai explicat viceprimarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE