Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tabloul „Fata cu cercel de perlă”, ținta activiștilor pentru climă

Activiștii pentru climă au atacat joi capodopera „Fata cu cercel de perlă” a lui Johannes Vermeer cu lipici și lichid. Tabloul nu a fost deteriorat în această acțiune de activism.

O înregistrare video postată pe Twitter arată cum un bărbat toarnă o cutie de substanță roșie peste un alt protestatar care pare să încerce să își lipească capul de pictura protejată de sticlă. Cel de-al doilea bărbat și-a lipit mâna de panoul care susține pictura.

Nu este prima acțiune a grupului „Just Stop Oil”

„Starea picturii a fost investigată de către conservatorii noștri. Din fericire, capodopera nu a fost deteriorată”, a precizat muzeul.

Unul dintre bărbați, care purta un tricou pe care scria „Just Stop Oil”, a strigat: „Cum vă simțiți când vedeți că ceva frumos și neprețuit este aparent distrus în fața ochilor voștri? Vă simțiți indignați? Bine. Acesta este sentimentul pe care îl ai când vezi cum planeta este distrusă sub ochii tăi”.

El a continuat spunând că tabloul este protejat de sticlă, în timp ce un vizitator al muzeului strigă: „Să vă fie rușine!” Și alți vizitatori și-au arătat dezaprobarea. Poliția din Haga a declarat că a arestat trei persoane pentru „violență publică împotriva proprietății”.

La începutul acestei luni, protestatarii împotriva schimbărilor climatice au aruncat cu piure de cartofi pe un tablou al lui Claude Monet într-un muzeu german, iar un protest similar a avut loc la Londra, unde protestatarii au aruncat cu supă pe tabloul „Floarea-soarelui” al lui Vincent van Gogh din Galeria Națională. În ambele cazuri, picturile nu au fost deteriorate.

„Arta este lipsită de apărare, iar Mauritshuis respinge cu fermitate încercările de a o deteriora în orice scop”, a declarat muzeul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE