Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două protestatare aruncă supă de roșii peste tabloul „Floarea-soarelui” al lui Van Gogh

Două activiste pentru mediu de la Just Stop Oil au aruncat cu supă de roșii peste tabloul „Floarea-soarelui” al lui Van Gogh la National Gallery, din Londra.

„Ce este mai valoros: arta sau viața? Merită mai mult decât mâncarea? Merită mai mult decât justiția?”, a spus o protestatară, potrivit Euronews.

Update: Cele două tinere activiste care au vandalizat tabloul au fost puse sub acuzare, conform unui comunicat dat publicităţii sâmbătă de poliţia britanic, transmite Agerpres.

Mișcarea Just Stop Oil

Mișcarea Just Stop Oil solicită oprirea imediată a oricărui nou proiect petrolier sau gazier. Cele două tinere activiste au aruncat conţinutul din două conserve cu supă de roşii peste celebrul tablou, pictat în 1888 şi a cărui valoare a fost estimată la peste 84 de milioane de dolari, după care și-au lipit câte o mână de perete.

„Vă pasă mai mult de protejarea unui tablou decât de protejarea planetei noastre și a oamenilor? Criza provocată de creşterea costului vieţii provine din energiile fosile. Combustibilul este inaccesibil pentru milioane de familii care suferă de frig şi de foame. Nu-și permit nici să încălzească o conservă cu supă”, a continuat activista.

Este puțin probabil ca tabloul să fie deteriorat în urma incidentului, datorită geamului său de protecție. Cele două fete au fost arestate, potrivit Poliției Metropolitane.

„Ofițerii le-au dezlipit acum (n.red. pe cele două protestatare) și au fost reținute la o secție de poliție din centrul Londrei. Rama a suferit unele daune minore, dar tabloul este neafectat.”

În ultimele zile, activiștii Just Stop Oil au blocat drumurile din jurul Parlamentului din Londra. Este a 14-a zi de demonstrații legate de acest grup, care cere guvernului să oprească toate noile licențe de petrol și gaze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE