Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tablou al lui Claude Monet, lovit cu piure de cartofi de un grup de activiști pentru climă

Activiștii pentru climă au aruncat duminică cu piure de cartofi într-un tablou al lui Claude Monet, dintr-un muzeu german, pentru a protesta împotriva extracției de combustibili fosili, dar nu au provocat daune operei de artă.

Patru persoane implicate în incident

Doi activiști din grupul „Letzte Generation” (Ultima Generație), care a cerut guvernului german să ia măsuri drastice pentru protejarea climei și să înceteze utilizarea combustibililor fosili, s-au apropiat de tabloul „Les Meules” al lui Monet de la Muzeul Barberini din Potsdam și au aruncat o substanță groasă peste tablou și rama sa aurie.

Grupul a confirmat ulterior, printr-o postare pe Twitter, că amestecul era piure de cartofi. Cei doi activiști, ambii purtând veste portocalii de înaltă vizibilitate, s-au lipit, de asemenea, de peretele de sub pictură.

„Dacă este nevoie de un tablou - cu #MashedPotatoes sau #TomatoSoup aruncat pe el - pentru a face societatea să-și amintească faptul că cursul combustibililor fosili ne ucide pe toți: Atunci vă vom da #MashedPotatoes pe un tablou!”, a scris grupul pe Twitter, împreună cu un videoclip al incidentului.

În total, patru persoane au fost implicate în incident, potrivit agenției germane de știri dpa.

Cei doi tineri au fost arestaţi

Muzeul Barberini a declarat duminică, că, deoarece tabloul era închis în sticlă, piureul de cartofi nu a provocat nicio pagubă. Tabloul, care face parte din seria „Căpițe de fân” a lui Monet, este așteptat să fie din nou expus miercuri.

„Deși înțeleg îngrijorarea urgentă a activiștilor în fața catastrofei climatice, sunt șocată de mijloacele prin care încearcă să dea greutate cererilor lor”, a declarat directorul muzeului, Ortrud Westheider, într-un comunicat.

Tabloul lui Monet este cea mai recentă operă de artă dintr-un muzeu care a fost luată în vizor de activiștii pentru climă pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale.

Grupul britanic Just Stop Oil a aruncat cu supă de roșii pe tabloul al lui Vincent van Gogh din Galeria Națională din Londra la începutul acestei luni.

De asemenea, activiștii Just Stop Oil s-au lipit de rama unei copii timpurii a tabloului „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, la Royal Academy of Arts din Londra, și de tabloul „The Hay Wain” de John Constable, la National Gallery.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE