Liderii coaliției se întâlnesc din nou, miercuri, ca să analizeze pachetul de măsuri de austeritate. În condițiile în care liderii de la Bruxelles nu sunt încrezători că guvernul Bolojan va reuși să reducă deficitul bugetar. Cota generală de TVA ar putea fi majorată la 21% de la 1 august, mai rapid decât s-a convenit inițial. Nici TVA-ul redus la alimente și medicamente nu ar mai putea fi păstrat, iar pragul pentru taxarea pensiilor pentru contribuțiile la sănătate ar putea fi coborât la 3.000 de lei. Contribuții noi ar putea fi puse pentru persoanele coasigurate. Sunt doar câteva dintre ultimele cerințe ale oficialilor Comisiei Europene, nemulțumiți de efectul scăzut al pachetului de măsuri cu care Guvernul Bolojan dorea să vină inițial. Coaliția ar urma să decidă miercuri dacă va implementa măsurile.
Guvernul discută introducerea CASS de 10% pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei și majorarea cotei generale de TVA la 21%
Reprezentanții Comisiei Europene nu sunt mulțumiți de efectele măsurilor fiscale pe care ar urma să le ia Guvernul Bolojan începând cu 1 august. Prin urmare, liderii de la Bruxelles le-au cerut autorităților de la București un pachet mai extins de măsuri fiscale, care să aibă efectul scontat, mai exact să fie atinsă ținta de deficit bugetar de 7% din PIB până la finalul anului 2025. Pentru ca acest lucru să se întâmple, susțin surse guvernamentale, cota generală de TVA ar trebui majorată de la 19 la 21% începând cu data de 1 august, pentru a fi obținute astfel 3,6 miliarde de lei încasări suplimentare până la finalul lui 2025.
Totodată, Comisia Europeană nu ar dori nici păstrarea cotei reduse de TVA la alimente, medicamente, apă și pesticide și solicită o majorare de două puncte procentuale, pentru a avea încasări suplimentare de peste 800 milioane de lei.
De asemenea, se dorește creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 11% (cărți, cultură, energie, lemne de foc) și creșterea cotelor reduse de TVA rămase la 21% (HoReCa, panouri solare), astfel încât să se obțină în total în jur de 7 miliarde de lei.
Posibile măsuri fiscale pentru creșterea veniturilor
Intrarea în vigoare: 1 august 2025
- Creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21% - 3,6 mld. lei
- Creșterea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% (alimente, medicamente, apă, pesticide) - 801,4 mil. lei
- Creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 11% (cărți, cultură, energie, lemne de foc) - 139 mil. lei
- Creșterea cotelor reduse de TVA rămase la 21% (HoReCa, panouri solare) - 2,28 mld. lei
TOTAL - 6,85 mld. lei
Surse guvernamentale
În același timp, o altă posibilă modificare în pachetul de măsuri fiscale ar fi să scadă pragul pentru impozitarea pensiilor, contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS). Dacă, inițial, coaliția își dorea să plătească această contribuție la sănătate cei care au pensii peste 4.000 de lei, Comisia Europeană își dorește ca pragul să fie coborât la 3.000 de lei.
Este posibilă și o contribuție din partea persoanelor coasigurate, cele care până acum nu au plătit contribuții la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar au beneficiat de servicii medicale datorită statutului de coasigurat.
Reducerea aparatului bugetar cu 20% ar rămâne în continuare în picioare.
În momentul de față, guvernul Bolojan este presat de timp pentru că toate aceste măsuri sunt cerute până în data de 8 iulie, când va fi ședinţa EcoFin. Potrivit surselor Euronews, Guvernul își dorea să își asume răspunderea în Parlament abia la jumătatea lunii, pe 15 iulie, pentru pachetul fiscal.
Expert: Toate măsurile propuse se referă numai la lucrători și la pensionari. Parlamentarii nu intră în aceste categorii
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa: „Toate măsurile care sunt propuse - ori de creștere a veniturilor la buget, ori de reducere a cheltuielilor = se referă de fapt numai la lucrători și la pensionari. Practic, categoriile privilegiate pe care le avem astăzi - partidele politice, parlamentari etc - nu intră în aceste categorii. Mai mult, nicio măsură dintre cele enumerate, de fapt, nu afectează companiile și le garantează păstrarea profitului la același nivel legat de acest lucru, ceea ce nu este corect legat de, hai să spunem, partajarea contribuției pentru reducerea deficitului la ora actuală.
Guvernul, la ora actuală, se pare că nu vrea să înțeleagă că asemenea măsuri trebuiesc luate după ce decidenții politici sunt primii care plătesc. Evoluția decontului la partide arată că, de fapt, este de două ori și jumătate mai mare decât, de exemplu, efectul pronosticat pentru reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare. TVA-ul este singura măsură directă care va afecta și CASS-ul care este introdus la pensii.
Pe 9 (iulie n.r.) va fi un mare protest al celor din învățământul preuniversitar, cu preponderență. Și noi așteptăm, pentru că probabil aceste măsuri fiscale, întrucât atacă foarte multe legi organice, vor fi luate probabil nu prin Ordonanță de Urgență, ci prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului. În ziua în care vor fi dezbătute și votate în Parlamentul României, suntem pregătiți să facem o manifestare în fața Parlamentului.”, a declarat acesta, în direct la Euronews.