Magistrații își creează singuri privilegii. Este afirmația politologului Radu Carp care a comentat în direct la Euronews cum poate fi transformat sistemul juridic. Pe lângă pensiile speciale, Theodor Paleologu s-a referit la nevoia de a reforma substanțial Curtea Constituțională.
Radu Carp: Magistrații își creează singuri privilegii
Radu Carp a declarat la Euronews că România este singura țară în care statul a acumulat arierate uriașe față de magistrați și susține că puterea judecătorească își creează singură avantaje, încălcând astfel principiul separației puterilor în stat.
Radu Carp, politolog: „Noi suntem singura țară din lume unde s-au creat arierate pentru plata restanțelor magistraților. Arierate. Deci, când vorbim de arierate, vorbim de datorii ale unor coloși industriali or datoriile cumulate ale statului către magistrați - din sentințe judecătorești, de mărire a salariului sau sume datorate din urmă - sunt uriașe. Atât de uriașe încât dacă acestea ar fi eliminate, s-ar rezolva o mare parte din problema deficitului. Dar vedeți, judecătorii și procurorii nu spun: Am vrea să renunțăm la aceste decizii, din contră, spun că sunt decizii definitive.
Vedeți, singura putere a statului care poate să își creeze privilegii, pentru că dai în judecată, ai obținut un spor, ai abținut un salariu mai mare și așa mai departe. E un tăvălug care nu se mai finalizează. Aici cred că legiuitorul ar trebui să intervină, pentru că în mod evident se încalcă principiul separației puterilor. Vedem că o putere care ar trebui să restrângă abuzul promovează abuzul. Sigur, nu vorbesc în general, dar aș vrea să văd, vă rog să-mi arătați, un singur magistrat care să se desolidarizeze de poziția CSM, care mie mi s-a părut rușinoasă.”
Theodor Paleologu: Pensiile speciale pentru magistrați sunt strigătoare la cer
Theodor Paleologu, profesor: „Pensiile speciale pentru magistrați sunt strigătoare la cer. Nu există țară în Europa în care să existe o asemenea discrepanță între contribuție și pensia specială.
Curtea Constituțională este o rușine. Ori trebuie desființată - și problema constituționalității legilor să fie verificată de Curtea de Casație, așa cum era pe vremuri înainte de război - sau, varianta pe care o prefer, trebuie regândit cu totul, să regândim cu totul Curtea Constituțională.”
După 15 iulie va avea loc o sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea noilor măsuri fiscale, iar coaliția de guvernare vrea să profite de moment pentru a crește vârsta de pensionare a tuturor magistraților. România va pierde sute de milioane de euro, bani europeni prevăzuți în PNRR, dacă nu va adopta în acest an o reformă a pensiilor speciale. Toate încercările de până acum au picat la Curtea Constituțională. Într-un interviu acordat pentru Euronews România, șefa CSM trage un semnal de alarmă și spune că sistemul judiciar ar putea intra în colaps. Pensia medie în magistratură a crescut de aproape trei ori în ultimii zece ani. Potrivit datelor oficiale, valoarea din 2015 era de 9100 de lei. În prezent, pensia medie pentru judecători și procurori depășește 24.000 de lei. În majoritatea statelor europene, magistrații ies la pensie după 60 de ani. În România, procurorii și judecătorii se pot pensiona de la 47 de ani și 4 luni dacă a fost îndeplinit stagiul minim de 25 de ani în profesie.
Trei judecători ai Curții Constituționale care își încheie mandatele în iulie vor primi fiecare cel puțin 90 de mii de lei. Potrivit unor surse, membrii CCR au discutat în ședință să le acorde echivalentul indemnizației nete pentru trei luni.