Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summit pentru oprirea defrișării pădurilor amazoniene. Opt țări pregătesc o strategie comună pentru dezvoltarea regiunii

Opt state din America de Sud, inclusiv Brazilia, țara cu cea mai mare suprafață de păduri tropicale de pe continent, pregătesc o strategie comună pentru a opri defrișările pădurilor din Amazon. Documentul urmează să ofere soluții pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, atragerea investițiilor și protejare popoarelor indigene.

Summitul Amazonului este găzduit de Brazilia și va dura două zile. Reuniunea este considerată drept o "etapă istorică" către obiectivul final: zero defrișări în pădurile amazoniene. Liderii celor opt state urmează să convină asupra unui document comun care să fie prezentat la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, programată pentru noiembrie în Emiratele Arabe Unite. Summitul vrea să sublinieze ideea că salvarea Amazonului înseamnă salvarea planetei. Totuși, problema explorării petrolului în bazinul amazonian rămâne în afara discuțiilor.

Tania Silva, activistă de mediu: ”Exploatarea petrolului în Amazon înseamnă exterminarea unor întregi comunități, a vieții, a culturii și a cunoștințelor. Înțelegem că acest lucru va fi posibil de oprit doar dacă ne apărăm comunitățile. Suntem împotriva petrolului și a unor eventuale exploatări în comunități.”

Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam și Venezuela încearcă să facă din Amazon un punct comun pentru dezbaterile privind schimbările climatice. Liderii acestor țări urmează să reînnoiască Tratatul de cooperare amazoniană, semnat în 1978, ce stabilește măsuri pentru a găsi un echilibru între protejarea pădurilor și dezvoltarea economică. Potrivit guvernului brazilian, noile prevederi din tratat vor pune accentul pe "respectarea drepturilor omului, pe o abordare multiculturală și pe principiul suveranității".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE