Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Un tânăr din Memphis a murit după ce a fost bătut de poliție. Autoritățile au făcut publice înregistrările video

Un tânăr de culoare a murit după ce a fost bătut de poliția din Memphis, după ce a fost oprit în trafic. Autoritățile au difuzat vineri imagini video în care se vede cum Tyre Nichols este bătut de cinci polițiști din Memphis, care l-au ținut la pământ și l-au lovit în mod repetat cu pumnii, picioarele și bastoanele, în timp ce acesta striga după mama sa.

Videoclipul este plin de momente violente în care se vede cum ofițerii, care sunt și ei de culoare, îl urmăresc și îl lovesc pe Nichols și îl lasă pe trotuar sprijinit de o mașină de poliție în timp ce polițiștii își sărbătoresc acțiunile, potrivit Euronews.

Înregistrarea a apărut la o zi după ce ofițerii au fost acuzați de crimă în cazul morții lui Nichols.

Oamenii protestează în mai multe orașe

Imaginile înfiorătoare ale unui alt bărbat de culoare care moare de mâna poliției au reînnoit întrebările dificile cu privire la modul în care întâlnirile fatale cu forțele de ordine continuă chiar și după apeluri repetate la schimbare.

Protestatarii s-au adunat pentru demonstrații în mare parte pașnice în mai multe orașe, inclusiv în Memphis. Zeci de manifestanți au blocat podul Interstate 55 care asigură traficul peste râul Mississippi spre Arkansas. Camioanele au fost blocate pe o anumită distanță.

Rudele lui Nichols i-au îndemnat pe susținători să protesteze pașnic

La Washington, zeci de protestatari s-au adunat în parcul Lafayette, vizavi de Casa Albă și în apropiere de Black Lives Matter Plaza.

Alte orașe din întreaga țară s-au pregătit pentru demonstrații, dar mass-media au raportat doar proteste dispersate și nonviolente. Demonstranții au blocat uneori traficul în timp ce scandau sloganuri și mărșăluiau pe străzile din New York, Los Angeles și Portland, Oregon.

„Nu vreau să dăm foc orașului nostru, să distrugem străzile, pentru că nu asta a reprezentat fiul meu”, a declarat joi mama lui Nichols, RowVaughn Wells. „Dacă sunteți aici pentru mine și pentru Tyre, atunci veți protesta pașnic”.

Reacția lui Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, și vicepreședintele Kamala Harris au condamnat bătaia aplicată de poliția din Memphis lui Tyre Nichols, care s-a încheiat cu moartea acestuia.

Președintele a declarant că a fost „indignat și profund îndurerat să vadă înregistrarea video oribilă” a bătăii și a spus că oamenii care o vor vedea vor fi „indignați pe bună dreptate”.

Dar, de asemenea, el i-a îndemnat pe protestatari să evite orice violență.

„Cu toate acestea, încă o dată, America deplânge viața unui fiu și a unui tată curmată cu brutalitate de mâinile celor care au jurat să protejeze și să servească”, a spus Harris.

Ea a spus că imaginile video vor „deschide răni care nu se vor vindeca niciodată complet”.

Anterior, vineri, Biden a declarat că a vorbit cu mama lui Nichols și i-a spus că va face un apel la Congres pentru a adopta legea George Floyd Justice in Policing Act „pentru a ține situația sub control”.

Legislația, care a fost blocată, este menită să abordeze conduita necorespunzătoare a poliției și forța excesivă și să stimuleze eforturile federale și statale de responsabilizare.

„Opriți-vă, nu fac nimic”

Înregistrarea arată cum poliția îl bate cu sălbăticie pe angajatul FedEx, în vârstă de 29 de ani, timp de trei minute, în timp ce îi strigă înjurături pe tot parcursul atacului. Echipa de avocați a familiei Nichols a comparat agresiunea cu infama bătaie aplicată de poliție în 1991 asupra lui Rodney King din Los Angeles.

După ce primul ofițer îl scoate cu brutalitate pe Nichols din mașină, acesta poate fi auzit spunând „Nu am făcut nimic”, în timp ce un grup de ofițeri încearcă să se lupte cu el la pământ.

Un ofițer este auzit strigând: „Electroșocuri! Electrocutează-l!”

Nichols spune calm: „Bine, sunt la pământ. Eu încerc doar să mă duc acasă.”

„Opriți-vă, nu fac nimic”, strigă el câteva momente mai târziu.

Nichols poate fi văzut apoi fugind în timp ce un ofițer trage cu un pistol taser asupra lui. Ofițerii încep apoi să-l urmărească pe Nichols. Sunt chemați și alți ofițeri și are loc o percheziție înainte ca Nichols să fie prins la o altă intersecție. Ofițerii îl lovesc cu un baston, cu picioarele și pumnii, în timp ce tănărul în vărstă de 29 de ani își strigă mama. Bărbatul este apoi târât spre mașina de poliție, unde pare să fie lăsat mai mult timp până vine o ambulanță.

Dosarele tribunalului au arătat că toți cei cinci foști ofițeri - Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III și Justin Smith - au fost luați în custodie.

Toți se confruntă cu acuzații de crimă de gradul doi, agresiune agravată, răpire agravată, comportament oficial necorespunzător și oprimare oficială. Patru dintre cei cinci ofițeri au plătit o cauțiune și au fost eliberați din arest până vineri dimineață, potrivit înregistrărilor tribunalului și ale închisorii.

Crima de gradul doi se pedepsește cu 15 până la 60 de ani de închisoare, conform legislației din Tennessee.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE