Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, pledoarie pentru Suedia și Finlanda. Washingtonul cere Turciei să ratifice aderarea lor la NATO

Statele Unite presează Turcia să aprobe aderarea Suediei și Finlandei la NATO. După zece luni de conflict în Ucraina, guvernul de la Ankara încă ridică obstacole în calea aderării celor două state la Alianța Nord Atlantică.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken spune că este încrezător că ambele candidate la NATO, Suedia și Finlanda, vor deveni membre foarte curând.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Este important, în primul rând, să punem acest lucru în perspectivă. Când vine vorba de aderarea unor state noi, în acest caz Finlanda și Suedia, procesul nu s-a derulat niciodată mai repede. Toți cei 30 de aliați au semnat protocolul de aderare, 28 din 30, desigur, l-am și ratificat. Și facem eforturi și pentru ultimele ratificări: Turcia și Ungaria. Sunt convins, pe baza a tot ceea ce știu, că în curând vom putea numi oficial ambele țări drept aliate ale noastre.”

Turcia se împotrivește

Turcia susține că aspiranții NATO au ignorat amenințările la adresa Turciei din partea militanților kurzi și a altor grupuri pe care le consideră teroriste.

Dar atât Finlanda, cât și Suedia spun că au îndeplinit cerințele Turciei. Suedia l-a extrădat săptămâna trecută pe Mahmut Tat, care era căutat de Ankara pentru că este membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Cele două țări nordice au renunțat la tradiționala lor neutralitate militară la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE