Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO va interveni dacă Finlanda și Suedia sunt amenințate în timpul aderării

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

NATO va sprijini Suedia și Finlanda în cazul în care cele două țări vor fi amenințate pe durata procesului de aderare, a dat asigurări șeful Alianței Nord-Atlantice.

„Este de neconceput că Aliaţii nu vor acţiona, dacă Suedia sau Finlanda sunt supuse la orice formă de presiune", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi, la Bruxelles, potrivit agenției DPA, citate de Agerpres.

Stoltenberg a făcut aceste afirmații în contextul în care noul premier suedez, Ulf Kristersson, a efectuat o vizită la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre procesul de aderare al Regatului la Alianță.

"Procesul de aderare pentru Suedia şi Finlanda a fost cel mai rapid din istoria modernă a NATO", a precizat șeful Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a elogiat eforturile Suediei de a convinge Turcia să-i aprobe aderarea la Alianță.

Finlanda și Suedia au depus cererea de a adera la NATO la jumătatea lunii mai, pe fondul declanșării războiului din Ucraina, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Inițial, Turcia a blocat acestui proces, invocând presupusul sprijin al Suediei şi Finlandei pentru „organizaţii teroriste”. Oficialii de la Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că-i susţin pe militanţii kurzi, precum şi persoane afiliate clericului Fethullah Gülen care locuieşte în SUA, ambele grupuri clasificate de Turcia drept teroriste.

Helsinki şi Stockholm au respins aceste acuzaţii şi, la sfârşitul lui iunie, cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere pentru a aborda această problemă, arată sursa citată.

Pentru ca Suedia și Finlanda să devină state membre NATO, cererile lor de aderare trebuie să fie aprobate de cele 30 de state membre. Până în prezent, 28 de țări au ratificat documentele, singurele care nu au făcut acest lucru fiind Turcia și Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE