Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia prelungește restricțiile de zbor. Sunt vizate regiunile învecinate Ucrainei și peninsula Crimeea

Autoritățile din Rusia au prelungit până la sfârșitul lunii octombrie restricțiile de zbor în regiunile învecinate cu Ucraina, cât și în peninsula Crimeea. Decizia vine a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a instituit legea marțială în teritoriile anexate ilegal.

Potrivit autorității ruse pentru aviația civilă, restricțiile vizează 11 aeroporturi din centrul și sudul Federației Ruse. Legea marțială, decretată de Putin, permite Rusiei să impună restricții și în teritoriile ocupate.

„Președintele american Joe Biden a reacționat la anunțul lui Putin și a declarat că Ucraina nu va capitula, indiferent de acțiunile brutale ale Rusiei”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden a reacționat la anunțul lui Putin și a declarat că Ucraina nu va capitula, indiferent de acțiunile brutale ale Rusiei.

„Cred că Vladimir Putin se află într-o poziție incredibil de dificilă. Consider că singurul instrument pe care îl are la dispoziție este să brutalizeze cetățeni din Ucraina, pentru a încerca să îi intimideze și să îi facă să capituleze. Acest lucru nu se va întâmpla”, a precizat Joe Biden.

Restricțiile impue de legea marțială

Impunerea legii marțiale prevede, între altele, restricții privind călătoriile și adunările publice, precum și o cenzură mai strictă. Definiția acceptată internațional pentru această sintagmă înseamnă impunerea unui control militar asupra celui civil, într-o situație de criză internă. În dreptul internațional, legea marțială este legea aplicată pe teritoriul ocupat de autoritatea militară a puterii ocupante. O altă definiție a legii spune că este legea administrată de forțele militare.

În caz de impunere a legii mațiale, sunt suspendate drepturile civile normale, iar populația se supune justiției militare sumare sau dreptului militar. De obicei, legea marțială intră în vigoare când apare o urgență temporară, o posibilă invazie, catastrofă majoră sau în cazul unui teritoriu ocupat.

Există diverse motive de impunere a legii marțiale, atunci când sunt proteste, rebeliuni sau apare posibilitatea unei revoluții, dar și în caz de dezastru natural. Și Ucraina a impus legea marțială, după invazia Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE