Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Un procuror independent va investiga cazul documentelor clasificate descoperite in biroul și în reședința lui Joe Biden

UPDATE: Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a numit joi un procuror independent pentru a investiga documentele confidenţiale găsite într-un fost birou şi în reşedinţa privată a preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

"Am semnat un document prin care Robert Hur este numit procuror special" şi care "îl autorizează să investigheze orice persoană sau entitate care ar fi putut încălca legea" în acest caz, a spus oficialul american în cadrul unui scurt discurs.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Echipa de avocați a președintelui Joe Biden a descoperit un al set de documente clasificate, într-o altă locație, potrivit AP.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a confirmat că Departamentul de Justiție analizează „un număr mic de documente cu marcaje clasificate” găsite la birou. Avocații lui Biden au descoperit documentele în birourile Penn Biden Center și apoi au sunat imediat la Arhivele Naționale în legătură cu descoperirea, a precizat Casa Albă.

Biden nu știa de aceste documente

Biden a păstrat un birou acolo după ce a părăsit vicepreședinția în 2017 până cu puțin timp înainte de a-și lansa campania prezidențială democrată în 2019.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karrine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că președintele nu avea cunoștință de aceste documente.

„El a spus că ia în serios documentele și informațiile clasificate. A fost surprins să afle că au fost găsite acolo documente. Imediat ce avocații săi și-au dat seama că aceste documente se aflau acolo, au făcut ceea ce trebuia și le-au predat imediat arhivelor”, a declarat Karrine Jean-Pierre, potrivit Euronews.

Republicanii profită de situație

Republicanii au profitat de această descoperire pentru a examina modul în care Biden a gestionat informațiile sensibile.

Această situație ar putea complica analiza Departamentului de Justiție dacă să depună sau nu acuzații împotriva lui Trump, care încearcă să recâștige Casa Albă în 2024 și care a afirmat în repetate rânduri că ancheta departamentului asupra propriului său comportament echivalează cu „corupție”.

Există diferențe semnificative între situația lui Trump și cea a lui Biden, inclusiv gravitatea unei anchete în curs de desfășurare a unui mare juriu în chestiunea Mar-a-Lago. Pe 8 august 2022, FBI a făcut o percheziţie în reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte, confiscând cutii care conţineau mii de documente confidenţiale, unele dintre ele clasificate, pe care Donald Trump nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în pofida multiplelor solicitări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE