Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unii democraţi susţin că Biden nu ar trebui să candideze pentru un al doilea mandat de preşedinte

Publicat de: Euronews

Câţiva democraţi din Congresul SUA au început să spună public ceea ce mulţi au discutat în privat, respectiv că preşedintele Joe Biden, cea mai în vârstă persoană care s-a aflat vreodată în Biroul Oval, ar trebui să aleagă pensionarea în locul candidaturii pentru realegere în 2024, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

Nemulțumiri în tabăra Partidului Democrat

Cu o rată de aprobare de 38% - care a scăzut sub 50% din mai - preşedintele american în vârstă de 79 de ani a fost afectat de inflaţia puternică şi de îngrijorările alegătorilor că nu va putea satisface exigenţele preşedinţiei SUA în 2025. În luna noiembrie a anului trecut, Casa Albă a anunţat că Biden intenţionează să candideze din nou în 2024.

„Ţara va fi bine servită de o nouă generaţie de democraţi convingători, bine pregătiţi, dinamici care vor ieşi în prim-plan”, a declarat deputatul american Dean Phillips, într-un interviu acordat săptămâna trecută postului de radio WCCO la Minneapolis.

Phillips a elogiat decenţa lui Biden şi anii petrecuţi de el în serviciul public, dar a adăugat că este nevoie de o schimbare de generaţie.

Reprezentanta democrată Angie Craig, care spre deosebire de Dean Phillips candidează pentru un nou mandat pe 8 noiembrie, a declarat că este "în concert şi aliniere" cu Phillpis, potrivit Minnesota Post.

Potrivit unora dintre analişti, este posibil ca ea să încerce să se poziţioneze mai bine faţă de votanţii independenţi.

Votanții democrați își doresc un nou candidat

Însă sondaje de opinie recente au descoperit percepţii similare în rândul votanţilor democraţi. Un sondaj din iulie comandat de New York Times/Siena College a relevat că 64% dintre democraţi şi-ar dori un nou candidat în 2024, iar un sondaj CNN de săptămâna trecută a ajuns la concluzia că proporţia democraţilor care doresc un nou candidat este chiar mai mare, de 75%.

„Foamea pentru o nouă generaţie la conducere se vede. Dar foamea de a-l învinge pe Trump va conta întotdeauna mai mult. Biden este în continuare singurul nume de pe lista republicanilor sau democraţilor care a reuşit acest lucru”, a spus Matt McAlvanah, un fost oficial al administraţiei Obama.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, şi alţi congresmeni democraţi şi-au exprimat sprijinul pentru o candidatură a lui Biden în 2024. Totuși, alți democrați îşi menţin opţiunile deschise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE