Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA au trimis Ucrainei arme și muniții iraniene confiscate. Anunțul făcut de Pentagon

Armata Statelor Unite a anunțat marți că a transferat săptămâna trecută în Ucraina arme și muniții de calibru mic, pe care Iranul le-a trimis inițial rebelilor houthi din Yemen, dar care au fost confiscate de Washington și de aliații săi, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Livrarea de arme ar trebui să vină în sprijinul Kievului care se confruntă cu o lipsă acută de muniții pentru a putea respinge invazia declanșată de Rusia. Cu toate acestea, nu rezolvă deficitul de armament greu - obuze și rachete - al Armatei ucrainene, în condițiile în care Congresul american nu s-a pus încă de acord pentru a aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Ce arme iraniene vor ajunge în Ucraina

Livrată în urmă cu cinci zile, încărcătura a cuprins peste 5.000 de puşti de asalt AK-47, mitraliere, arme de precizie, lansatoare de grenade şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă, a anunțat Comandamentul Militar American pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat publicat pe rețeaua pe X (fosta Twitter).

”Aceasta reprezintă suficient echipament pentru a înarma o brigadă ucraineană cu puşti de calibru mic”, au precizat oficialii americani, potrivit sursei citate.

Acel armament ”fusese transferat de către Corpul Gardienilor Revoluţiei (rebelilor) houthi din Yemen prin încălcarea” unei rezoluţii a Consiliului de Securitate atunci când au fost confiscate de către forţele americane şi de aliaţii lor, au mai precizat reprezentanții CENTCOM.

Aceste arme au fost confiscate de pe patru nave între mai 2021 şi februarie 2023. Armata SUA a promis ”să facă tot ce poate pentru a demasca şi a pune capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului”.

Cum sprijină Iranul rebelii houthi din Yemen

Regimul de la Teheran îi sprijină pe rebelii houthi din Yemen. Din toamna anului trecut, ei vizează traficul maritim în Golful Aden şi în Marea Roşie, pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinienii din Fâșia Gaza, ceea ce destabilizează relațiile comerciale globale.

De altfel, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina va pierde războiul dacă ajutorul de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul american, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile în estul țării.

Încă din 2023, programul de asistenţă militară şi economică al Statelor Unite pentru Ucraina este blocat în Congres, din cauza opoziţiei republicanilor, în contextul alegerilor prezidenţiale preconizate pentru noiembrie în SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE