Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO are în plan ajutoare de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina. Fondul propus de Jens Stoltenberg

NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro. Ajutorul ar urma să fie alocat în următorii cinci ani, au precizat mai mulți diplomați europeni pentru agenția dpa.

Fondul a fost propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și urmează să fie dezbătut miercuri la o reuniune a miniştrilor de Externe ai Alianţei Nord-Atlantice. O decizie finală în acest sens urmează să fie luată la summitul NATO din iulie de la Washington, conform Agerpres.

Oficialii NATO caută noi modalități pentru a ajuta Ucraina, în condițiile în care Kievul a avertizat că duce lipsă de muniții pentru a respinge invazia rusă.

NATO ia în calcul să instruiască armata ucraineană

Prin acest ajutor de 100 de miliarde de euro, NATO vrea, de asemenea, să reducă presiunea asupra membrilor alianței în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. Statele Unite și Germania aduc contribuții importante în raport cu economia lor, prin comparație cu alte țări.

În cadrul reuniunii de miercuri, reprezentanții statelor membre vor discuta şi dacă angajamentele anterioare privind ajutorul militar pentru Ucraina ar trebui incluse în fondul NATO.

O a doua parte a planurilor Alianţei de a ajuta Ucraina pe termen lung împotriva Rusiei implică o nouă misiune NATO pentru a coordona livrările de ajutor militar şi instruirea pentru armata ucraineană, notează sursa citată.

Statele Unite şi-au asumat rolul de a coordona livrările de arme în Ucraina printr-un organism cunoscut sub numele de Grupul de contact pentru Ucraina. Diplomații susțin că, în cazul în care misiunea va fi aprobată de aliaţii NATO, scopul acesteia este de a face sprijinul Ucrainei mai puţin dependent de evoluţiile politice în diferitele ţări NATO şi de a împărţi o mai mare responsabilitate în rândul alianţei. Aceste elemente au legătură și cu temerile privind posibila realegere la Casa Albă a fostul președinte Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE