Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Animalul care a urmărit un biciclist în Poiana Brașov ar putea fi împușcat. Imaginile au stârnit dezbatere în online: e lup sau câine lup?

Animalul care a speriat un biciclist pe drumul spre Poiana Brașov ar putea fi împușcat sau capturat și dus la Sanctuarul de la Zărnești. Momentan, nu se știe sigur dacă este vorba despre un lup sau câine lup, deși oficialii s-au referit la el ca fiind „lup”. În momentul de față, autoritățile din Brașov fac demersuri la Ministerul Mediului pentru a obține derogarea ca animalul să fie prins, deoarece există suspiciunea să aibă rabie.

Animalul care a fost filmat pe urmele unui biciclist în Poiana Brașov ar putea fi împușcat pentru că există riscul să aibă rabie

Expert: „Ar putea fi lup cehoslovac, un lup gonit din haită sau o lupoaică gestantă”

Autoritățile locale din Brașov au avut, luni, o ședință în urma căreia au ajuns la concluzia că animalul respectiv ar putea să aibă rabie și, de asemenea, s-a propus să fie împușcat dacă va fi obținută o derogare de la Ministerul Mediului.

Totuși, sunt persoane care vor să evite asta. Reprezentanții Asociației „Milioane de Prieteni” (AMP), cei care dețin Sanctuarul de urși de la Zărnești și care au autorizație pentru creșterea și îngrijirea lupilor, vor ca așa zisul lup să fie capturat și dus la ei, să-l țină în carantină, să-l îngrijească și să-i facă, evident, analizele și testele care pot detecta virusul rabic. Pentru ca asta să se întâmple, Ministerul Mediului trebuie să facă o derogare. Primarul Brașovului a discutat deja cu ministrul Mircea Fechete în acest sens.

Între timp, întrebarea persistă în mediul online: este lup sau câine lup? Cristina Lapis, fondatoarea Asociației „Milioane de Prieteni”, a vorbit la Euronews România despre ipotezele vehiculate.

Cristina Lapis, fondatoarea Asociației „Milioane de Prieteni”: „S-au emis mai multe supoziții, că ar fi lup cehoslovac - ceea ce se poate, adică un câine îmblânzit, pentru că felul în care se purta arăta că nu se temea de oameni -, dar s-ar putea chiar să fie un lup, un lup bătrân gonit din haită și dezorientat, așa și arăta, s-ar putea să fie o lupoaică gestantă, dar în niciun caz nu poate fi împușcat, după niște supoziții. Doctorii veterinari care au văzut clipul sunt de părere că nu are comportamentul unui lup care să fie turbat.

Faptul că a fost filmat așa nu înseamnă că alerga după biciclist, el era mai mult speriat de claxoane. Asociația Milioane de Prieteni a cerut autorităților să ni-l predea, să-l ținem în carantină 10-15 zile, cât cere legea, sub control veterinar și dup-aceea, dacă într-adevăr reprezintă un pericol și se apropie prea mult de oameni, poate rămâne în rezervație”, a mai adăugat aceasta, la Euronews România.

Mircea Fechete, ministrul Mediului: „Uitându-mă pe clipurile care circulă pe Internet, nu mi s-a părut că acel lup ar putea pune în pericol vreo persoană. Sper să nu se întâmple lucrul acesta. Pe măsură ce mi se va cere opinia sau acordul, bineînțeles că împreună cu colegii voi lua deciziile care se impun”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE