Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe urmele lupilor din Carpați. Specialiștii spun că găsirea unui hibrid lup-câine produce îngrijorări

Mai mulți cercetători au luat la pas urma lupilor din Carpați. Biologii au colectat probe ADN și au reușit să identifice, din punct de vedere genetic, șase haite distincte, dar și un exemplar de lup-câine. Acest hibrid ridică semne de întrebare dacă populația de lupi este pusă în pericol de câinii hoinari care deja sunt prezenți în ecosistemul lor.

Timp de trei ani, biologii au colectat probe ADN de pe o suprafață de 1.400 de kilometri pătrați în Carpații Meridionali. Cele peste 500 de probe de ADN au fost analizate la un laborator din Slovenia. Studiul final are la bază date obținute din corelarea analizelor ADN și a imaginilor de pe camerele video de pe traseele lupilor.

Zsolt Miholcea, ranger faună, Fundația Conservation Carpathia: ”Aici este tubul – cu bețișoare colectăm o bucățică din excrement, apoi completăm eticheta cu mai multe informații. Avem aceste coduri unice care se scanează în aplicația noastră și astfel avem o trasabilitate pentru aceste probe.”

Prezența unui hibrid poate afecta sănătatea genetică a lupilor

Ruben Iosif, coordonatorul departamentului monitorizare a faunei, din cadrul Fundației Conservation Carpathia: ”Am reușit să identificăm 47 de lupi și 1 hibrid, acești indivizi au fost grupați în 6 haite, am reușit să reconstruim arborele genealogic al acestor familii, să le punem pe hartă fiecare haită în parte.”

Un rezultat îngrijorător este identificarea unui exemplar de hibrid lup-câine, ceea ce înseamnă că prezența în habitatul lupilor a câinilor hoinari pune în pericol sănătatea genetică a populației de lupi. Pe camerele de monitorizare amplasate în păduri, a fost identificat un câine hoinar la fiecare 3 apariții ale unui lup.

Ruben Iosif, coordonatorul departamentului monitorizare a faunei, din cadrul Fundației Conservation Carpathia: ”Un alt rezultat (...) am detectat acest hibrid și am confirmat genetic existența unui hibrid lup-câine și este aici un semn de întrebare, să înțelegem magnitudinea acestei probleme pentru că la nivelul Europei există probleme serioase.”

Lupii din Carpații Meridionali trăiesc în zone aflate între 600 de metri și 2.400 de metri altitudine. Estimările arată că ar fi 3.000 de lupi pe teritoriul țării noastre. Iar dispariția sau scăderea populației de prădători duce la dezechilibre în ecosistem, potrivit specialiștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE