Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Zațul de cafea ar putea fi răspunsul la curățarea apei contaminate

Anual se creează aproximativ șase milioane de tone de zaț de cafea folosit. Cea mai mare cantitate ajunge la gropile de gunoi, generând metan și CO2, sau este arsă pentru energie.

Este o risipă evidentă a unui produs secundar încă bogat în compuși. La nivel casnic, încercați să direcționați conținutul cafetierei către grădină, nu către coșul de gunoi: zațul de cafea uzat este excelent ca îngrășământ pentru trandafiri și ca factor de protecție împotriva melcilor. Iar la scară globală, știința ar putea avea răspunsul, potrivit Euronews Green.

Un nou studiu publicat în Journal of Chemical Technology and Biotechnology sugerează că zațul de cafea ar putea deține cheia unei probleme urgente de mediu: contaminarea agricolă.

Cum s-ar putea rezolva poluarea agricolă cu zațul de cafea

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Federală din Paraná, Brazilia, au descoperit că resturile de cafea pot absorbi bentazona, un erbicid utilizat frecvent în agricultură.

Atunci când zațul de cafea vechi este activat cu clorură de zinc, conținutul său de carbon devine cu 70% mai eficient în eliminarea erbicidului.

Testele din cadrul studiului au implicat bentazona dizolvată în lichid și tratată cu carbon activat din zațul de cafea folosit, pentru a vedea cum afectează țesuturile rădăcinilor de ceapă numite meristeme. Toate plantele cresc din țesuturi meristemice, iar dezvoltarea unei plante este perturbată atunci când meristemele sale sunt deteriorate.

Dacă acest test poate fi reprodus la scară industrială, ar fi o dublă lovitură pentru mediu: evitarea depozitării deșeurilor de cafea la groapa de gunoi și prevenirea daunelor cauzate de erbicide asupra vieții sălbatice și a naturii.

De ce este bentazona o problemă?

Agenția Europeană de Mediu a evidențiat niveluri periculoase de bentazonă în apele de suprafață, care depășesc nivelurile stabilite în Directiva-cadru privind apa și pun în pericol obiectivele europene privind utilizarea pesticidelor în cadrul Green Deal.

Agenția de Mediu din Regatul Unit menționează că bentazona are potențialul de a afecta calitatea apei pe termen lung și de a duce la o nevoie sporită de tratare a surselor de apă potabilă din Regatul Unit.

S-a demonstrat că erbicidul are un impact asupra sănătății umane dacă este inhalat, ingerat sau absorbit prin piele.

Deși aceasta este doar o cercetare preliminară și sunt necesare mai multe studii pentru a determina eficacitatea zațului de cafea activat la scară globală, este un început promițător. Autorii studiului spun că rezultatele lor "sugerează o soluție de economie circulară pentru zațul de cafea uzat, care în prezent este aruncat fără niciun sistem de reciclare sau reutilizare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE