Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU | Un compus organic găsit în copaci ar putea combate infecțiile rezistente la antibiotice

Publicat de: Mirabela Vasile

Cercetătorii au descoperit că un compus natural găsit în scoarța unor copaci este capabil să omoare bacteriile rezistente la medicamente, făcându-l un potențial instrument-cheie în lupta împotriva superbacterilor.

Hidrochinina, care poate fi deja folosită pentru a trata malaria la oameni, are abilități de ucidere a bacteriilor, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Portsmouth din Regatul Unit și de la Universitățile Naresuan și Pibulsongkram Rajabhat din Thailanda.

Echipa a descoperit că hidrochinina a fost eficientă împotriva agentului patogen pseudomonas aeruginosa rezistent la mai multe medicamente, printre alte microorganisme. Infecțiile din fluxul sanguin cu pseudomonas aeruginosa sunt asociate cu rate ridicate de mortalitate, între 30 și 50%.

„Folosind experimente de ucidere a bacteriilor, am descoperit că hidrochinina a fost capabilă să omoare mai multe microorganisme, inclusiv patogenul comun pseudomonas aeruginosa, rezistent la multidrog.

În mod caracteristic, am descoperit, de asemenea, că unul dintre principalele mecanisme utilizate de aceste bacterii pentru a scăpa de activitatea de ucidere a medicamentului a fost reglat în plus cu tratamentul – indicând un răspuns robust din partea bacteriilor.

Studiind acest compus în continuare, speranța noastră este că acesta poate oferi în viitor o altă linie de tratament în combaterea infecțiilor bacteriene”, a spus dr. Robert Baldock, de la Școala de Farmacie și Științe Biomedicale de la Universitatea din Portsmouth.

Rezistența la antimicrobiene una dintre primele 10 amenințări globale

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare urgentă pentru sănătatea publică globală, ucigând cel puțin 1,27 milioane de oameni în întreaga lume, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se schimbă în timp și nu mai răspund la medicamente. Acest lucru face infecțiile mai greu de tratat și crește riscul de răspândire a bolii și deces.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene una dintre primele 10 amenințări globale pentru sănătatea publică cu care se confruntă omenirea.

Rate ridicate de rezistență la antibioticele utilizate frecvent pentru a trata infecțiile bacteriene obișnuite, inclusiv infecțiile tractului urinar, sepsisul, infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) și unele forme de diaree, au fost observate în întreaga lume, spune OMS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE