Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. Microplastice, găsite în nori. Cum ne poate afecta descoperirea

Bucăți mici de plastic se găsesc în cursurile de apă, în corpul nostru, iar acum cercetătorii au găsit microplastice în norii din vârful Munților Fuji și Oyama, potrivit Gizmodo.

Primul raport privind microplasticele din aer

Într-un nou studiu publicat în Environmental Chemistry Letters, o echipă de cercetători japonezi prezintă modul în care au găsit microplastice pe două vârfuri montane din Japonia. Aceștia au urcat pe vârfurile Fuji și Oyama pentru a colecta probe de apă din ceața care acoperă vârfurile celor doi munți. Apoi au folosit tehnici avansate de imagistică pe mostrele colectate pentru a afla mai multe despre proprietățile apei și au găsit mici bucăți de plastic.

Când au analizat probele de apă din nori, cercetătorii au găsit nouă tipuri de polimeri și un tip de cauciuc. Fiecare litru (0,26 galoane) de apă noroasă care a fost testată conținea între 6,7 și 13,9 bucăți de microplastice. Nu este pe deplin clar cum au ajuns aceste bucăți de plastic atât de sus pe munte. "Din câte știm noi, acesta este primul raport privind microplasticele transportate în aer în apa de nor", au scris cercetătorii în studiu.

Microplasticele sunt în special particule de plastic mai mici de 5 milimetri (0,2 inch), care provin dintr-o serie de surse. Bucăți mari de articole din plastic care se descompun în timp, anvelope de mașină care s-au descompus sau produse de îngrijire personală care au perle de plastic care, în cele din urmă, ajung în rezervele de apă. Aceste bucăți mici de plastic sunt peste tot - în zăpada din Antarctica, pe vârfurile munților și chiar în sângele oamenilor.

Descoperirea atrage îngrijorări

Faptul că până și norii conțin urme de microplastice îi îngrijorează pe cercetători, deoarece este posibil să se răspândească și mai mult poluarea cu plastic. O declarație despre studiu de la Universitatea Waseda din Japonia a explicat că atât de mult plastic ajunge în oceanele lumii, iar o parte din aceste microplastice ar putea fi lansate în atmosferă prin pulverizarea oceanelor. "Acest lucru implică faptul că microplasticele ar fi putut deveni o componentă esențială a norilor, contaminând aproape tot ceea ce mâncăm și bem prin intermediul <ploii de plastic>", a explicat declarația.

Cercetătorii se tem că aceste microplastice ar putea contribui, de asemenea, la schimbările climatice dacă se găsesc în cantități mari în părțile superioare ale atmosferei noastre. Atunci când microplasticele se află în partea superioară a atmosferei, ele sunt expuse la radiațiile ultraviolete din cauza luminii solare suplimentare. Acest lucru face ca particulele să se descompună și să contribuie la producerea de gaze cu efect de seră.

Noile cercetări privind poluarea cu microplastice la nivel mondial indică, de asemenea, potențiale probleme de sănătate pentru mamifere. Un studiu publicat în luna august a anului trecut subliniază modul în care șoarecii care au fost expuși la microplastice în diferite grade au suferit modificări comportamentale. Deși șoarecii au fost expuși la plastic în apa de băut, bucățile de plastic au fost găsite în țesutul organelor de pe tot corpul lor, inclusiv în splină, ficat și creier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE