Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu. Doar o treime dintre români sunt fericiţi la locul de muncă. Cum combat românii stresul acumulat la locul de muncă

Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la o stare generală de bine, arată rezultatele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, potrivit Agerpres.

Anumite grupuri demografice experimentează o mai mare împlinire în mediul lor profesional, în special femeile (37% vs. 31% bărbaţi), persoanele între 35-45 ani (43%), cei care au copii (43% vs. 27% dintre cei fără copii) şi cei cu venituri peste 5.000 de lei (39%).

Potrivit studiului citat, majoritatea românilor (47%) se declară mulţumiţi de locul lor de muncă şi de nivelul de remuneraţie pe care îl primesc, însă fără ca această satisfacţie să fie însoţită de sentimentul de împlinire.

Doar 19% dintre români nu sunt mulţumiţi de locul lor de muncă actual

Pe de altă parte, 19% dintre români nu sunt mulţumiţi de locul lor de muncă actual, considerând că nu sunt plătiţi suficient şi că nivelul de stres este ridicat. Această atitudine faţă de locul de muncă este regăsită în special în cazul celor cu vârste cuprinse între 45-55 de ani (24%) şi a celor cu venituri mici, sub 3.000 de lei (33%).

De asemenea, jumătate dintre români (51%) declară că au realizat iniţiative pentru minimizarea nivelului de stres la locul de muncă, în special cei cu vârste între 18-24 ani (58%) şi cei cu venituri mari peste 5.000 de lei (57%).

În prezent, o proporţie semnificativă de 65% dintre români declară că au observat colegi afectaţi de sindromul burnout la locul de muncă, aceştia manifestând simptome de epuizare fizică sau psihică. Acest fenomen este remarcat în mai mare măsură în rândul reprezentanţilor Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (77%), persoanelor mature între 45-55 de ani (71%) şi a celor cu venituri mari peste 5.000 de lei (71%).

Cum combat românii stresul acumulat la locul de muncă

Mai mult decât atât, jumătate dintre români (51%) au afirmat că au luat iniţiative de-a lungul timpului pentru a minimiza nivelul de stres cu care se confruntă la locul de muncă. Acest comportament este mai des întâlnit în rândul celor cu vârste cuprinse între 18-24 ani (58%) şi a celor cu venituri mari peste 5.000 de lei (57%).

"Datele studiului relevă că fenomenul epuizării la locul de muncă este o realitate observată de o parte semnificativă a angajaţilor din România ce necesită măsuri pentru a minimiza stresul la locul de muncă. Factorii precum genul, vârsta, statutul familial şi nivelul de venit influenţează în mod semnificativ percepţia de împlinire la locul de muncă, iar înţelegerea acestor diferenţe este esenţială pentru elaborarea unor strategii de gestionare a resurselor umane şi pentru crearea unui mediu de lucru mai motivant pentru toţi angajaţii", a menţionat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Metodele principale de combatere a stresului la locul de muncă includ luarea concediilor de odihnă (41%), petrecerea timpului în oraş sau sesiuni de shopping (37%) şi relaxarea prin ascultarea de muzică (29%).

Care sunt principalele cauze ale stresului la locul de muncă

În ceea ce priveşte principalele cauze ale nivelului crescut de stres în rândul angajaţilor, acestea includ volumul ridicat de muncă (42%), plafonarea salariului (33%), preluarea excesivă de responsabilităţi (33%), interacţiunea cu clienţi dificili (24%) sau presiunea generată de crize financiare cauzate de fenomene precum inflaţia sau recesiunea (19%).

"La o privire mai atentă, observăm că în cazul persoanelor între 35-55 ani volumul de muncă ridicat generează un nivel de stres mai ridicat (47%), în timp ce plafonarea salariului este o cauză mai des întâlnită în cazul bărbaţilor (35% vs. 30% femei), iar clienţii dificili sunt mai des menţionaţi de tinerii între 25-34 ani (30%)", se mai arată în studiul citat.

În privinţa soluţiilor cele mai frecvent utilizate de către angajaţi pentru a face faţă nivelului ridicat de stres sau epuizării cauzate de volumul mare de muncă, 41% dintre români îşi iau concediu de odihnă, 34% preferă să se relaxeze în timpul liber prin activităţi precum ieşiri în oraş sau shopping, 29% ascultă muzică pentru a se destinde, în timp ce 26% aleg să ia pauze mai lungi şi mai dese pentru a crea un mediu de lucru mai agreabil.

22% dintre respondenţi consideră că schimbarea locului de muncă ar putea fi o modalitate de a face faţă nivelului ridicat de stres, în timp ce 12% au menţionat o creştere a consumului de substanţe precum tutunul sau alcoolul pentru a face faţă stresului, iar 8% au apelat la serviciile unui terapeut sau psiholog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE