Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 40% dintre copiii din România sunt în pragul sărăciei. Îmbunătățirea vieții celor mici costă statul un miliard de euro

România ocupă prima poziție în Europa în ceea ce privește impactul puternic al sărăciei asupra copiilor și tinerilor.

Conform datelor din 2021, care au fost luate în considerare în elaborarea unei strategii de sprijinire a părinților, peste 40% dintre copiii și tinerii români cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani se aflau în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială.

Un plan de măsuri pentru a îmbunătăți viața copiilor în acest sens va costa 1 miliard de euro până în 2030, bani prevăzuți în special din fonduri europene.

Este declarația făcută în direct la Euronews de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

„Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani.

În anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%).

Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între de 18-24 ani, circa 1 din 4, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulţilor”, arată un document pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, care nu face referire la statistici ulterioare anului 2021 privind situaţia persoanelor care se confruntă cu sărăcia în România.

Familiile cu trei sau mai mulți copiii, cele mai afectate

În 2021, gospodăriile cu doi adulți și trei sau mai mulți copii au fost cel mai puternic afectate de sărăcie, înregistrând o creștere a procentului de la 53,4% în 2018 la 56,4%. De asemenea, în 2021, trei din zece familii monoparentale s-au confruntat cu sărăcia, cu un procent de 28,8%, în scădere față de 41,6% în 2018.

În cadrul dezbaterii publice a "Strategiei Naționale pentru Susținerea Părinților 2024-2030" inițiate de Ministerul Educației, nu s-au inclus date statistice ulterioare anului 2021.

Documentul subliniază necesitatea promovării unor măsuri active pentru susținerea părinților săraci, inclusiv garantarea locurilor de muncă și dezvoltarea comunităților marginale pentru a deveni mai durabile și deschise.

Statisticile evidențiază diferențe semnificative între copiii romi și cei din majoritatea etnică în ceea ce privește sărăcia, participarea la școală și rata de abandon școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE