Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

10 politicieni români se află în Topul 100 al celor mai influenți europarlamentari

10 eurodeputați români din totalul de 33 se regăsesc în topul celor mai influenți o sută de europarlamentari. Cei mai mulți dintre ei nu se vor mai regăsi, însă, în viitorul legislativ. Politica de selecție pe locurile considerate eligibile ale marilor partide pornește de la cu totul alte criterii. O situație ce comportă unele riscuri, atunci când vine vorba de promovarea intereselor României în următorul legislativ european.

În legislativul european, cu cât ai mai multe relații bune cu alți colegi, cu atât ai mai multe șanse să influențezi politicile publice ce sunt adoptate. La pachet cu deținerea unor funcții-cheie, aceste atuuri oferă posibilitatea celor în cauză de a modela legislația pentru cele peste 440 de milioane de persoane, membri UE.

Potrivit unui studiu realizat de Eu Matrix, în topul 100 al celor mai influenți europarlamentari regăsim și reprezentanți români. Cea mai înaltă poziție în acest clasament îi revine lui Dragos Tudorache (ex-USR), actual reprezentant al Partidului Reper.

Colegii săi de partid, Dacian Ciolos și Dragoș Pâslaru, se regăsesc, la rândul lor, în acest clasament. De la PSD, cel mai influent eurodeputat s-a dovedit a fi Victor Negrescu, urmat de Corina Crețu și Dan Nica. Din zona PNL, veteranul Marian Jean Marinescu, împreună cu Cristian Bușoi par a fi performat cel mai bine.

Cu excepția lui Negrescu, niciunul dintre cei menționați nu mai are însă șanse să mai prindă un nou mandat.

Cei mai influenți europarlamentari români:

·       Dragoș Tudorache (Renew) – Locul 10

·       Marian Jean Marinescu (PPE) – Locul 31

·       Cristian Bușoi (PPE) – Locul 34

·       Siegfried Mureșan (PPE) – Locul 37

·       Victor Negrescu (S&D) – Locul 53

·       Dragoș Pîslaru (Renew) – Locul 63

·       Dacian Cioloș (Renew) – Locul 67

·       Corina Crețu (S&D) – Locul 80

·       Maria Grapini (S&D) – Locul 90

·       Rovana Plumb (S&D) – Locul 94

Sursa: Eumatrix.eu

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Vedem pe cei câțiva care sunt la Reper, foști USD, care nu vor mai  ajunge, alții nu sunt în momentul de față în relații foarte bune cu conducerea partidelor lor sau au luat  în considerare faptul de a se retrage, după o carieră foarte lungă. În momentul de față, domnii Ciolacu și  Ciucă și echipele din jurul lor au altă viziune despre modul în care trebuie construite aceste liste, din  păcate, experiența câștigată și influența va fi pierdută și nu va fi recuperată, pentru că nu este influența  țării, este o influență personală, care depinde, în mare măsură, de calitățile respectivului politician și, mai  ales, de ceea ce deja cunoștea în legătură cu Bruxelles. 

Pe acest fond, influența viitoarei garnituri de eurodeputați în elaborarea politicilor publice europene riscă să fie mai redusă, în următorii cinci ani.

Raluca Alexandrescu, profesor univ. Facultatea de Științe Politice, Univ. București: Acest top, într-o  lume ideală, ar fi luat în calcul de partidele care trebuie să  decidă, vorba aceea, să își pună pe locurile  eligibile mai ales candidații. Însă cum nu suntem într-o lume ideală, ca să trimiți la Bruxelles oameni care  nu au habar sau au foarte puțin habar, au de a face sau care n-au avut în trecut de a face în niciun fel cu  instituția europeană nu e neapărat un plus, pentru că rodajul și primele noțiuni, ABC-ul necesar ca să se descurce le va lua probabil jumătate de mandat. Deci, e un soi de calificare la locul de muncă, care se  face pe spezele contribuabilului european. Evident că trebuie să negociem niște lucruri și nu poți să o faci  decât cu oameni care sunt calificați, persoane care sunt formate deja, care au experiență și care, mai  ales, înțeleg ce înseamnă rolul pe care un lucru bine făcut în Parlamentul European poate să-l joace.

Delegațiile românești din grupurile popularilor și socialiștilor europeni vor rămâne, însă, printre cele mai mari ca nivel de reprezentare.

Calitatea celor de pe liste ar putea lăsa, însă, de dorit

Daniel Țăranu, analist politic: În cazul partidelor mainstream, rămân persoane experimentate, rămâne Siegfred, rămâne Victor Negrescu, adică vor avea în continuare contacte, iar cei noi care vin, dacă nu vor fi tot atât de invizibili cum a fost dl. Blaga, de exemplu, s-ar putea să învețe lucrurile astea, se învață foarte repede. Trebuie spus un lucru, și anume, de multe ori Parlamentul European este un cimitir al elefanților, adică multe dintre personalitățile importante, la un moment dat, din politica internă, atunci când își pierd din relevanță, când devin prea în vârstă, se retrag de la nivel local.

Deocamdată, PSD și PNL nu au reușit să se înțeleagă decât pe principiul listei comune de candidați. Cele două partide caută o femeie cu profil european, dar neînregimentată politic drept cap de listă. Pe lista de eligibili, printre figurile noi s-ar putea număra atât Adina Vălean, actual comisar european, dar și baroni locali ca social-democratul Dragoș Benea, plus miniștri precum Simona Bucura sau Alina Gorghiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE