Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri europarlamentare 2024. Luptă în coaliție pentru locurile eligibile în P.E. Liderii europeni cer procentaj mai mare de femei pe aceste liste

Nici nu au bătut bine palma liderii PSD-PNL pe scenariul listei comune la europarlamentare că în ambele partide a și pornit cursa pentru câștigarea unui loc de candidat eligibil. 

Subiect sensibil în interiorul Coaliției, împărțirea acestor locuri este complicată și de apetitul membrilor de partid pentru europarlamentare.

De principiu, cele două părți au convenit ca pentru primele zece locuri considerate eligibile să vină o împărțire prin ”metoda fermoar”.

Primul candidat și capul de listă va fi un independent, de preferat femeie, pentru că pe surse ar exista o serie de recomandări, atât din partea socialiștilor europeni cât și din partea popularilor europeni ca cele două partide să aibă minim doi eurodeputați femei pe aceste liste eligibile.

Astfel, vorbim de primul candidat care ar putea fi o femeie independentă, cu o carieră europeană, în timp ce pentru locurile 2-11, cele două părți vor avea alternativ câte un candidat pe această listă.

Câte mandate de europarlamentar ar trebui să aibă fiecare partid

La final ar trebui, potrivit unor surse din interiorul coaliției ca social-democrații să aibă 11-12 mandate, iar PNL să se mulțumească cu 7-8 mandate.

Complicațiile vin pe de o parte în urma acestor recomandări ale oficialilor europeni cu privire la un procentaj mai mare de femei pe aceste liste și pe de cealaltă parte presiunile liderilor de partide a acelora din teritoriu.

La liberali, calculul este mai complicat și de număr de locuri mai mic considerate eligibile. Liderii din teritoriu susțin că pe fiecare regiune de dezvoltare ar trebui să existe câte un loc eligibil. Acest lucru complică lucrurile în condițiile în care Rareș Bogdan și Dan Motreanu sunt considerați favoriți la aceste locuri eligibile, ambii provin din zona Ardealului.

Lista PSD ar putea fi deschisă de Mihai Tudose, urmat de alți lideri de partid precum Claudiu Manda sau Dragoș Bena, în timp ce pe zona de femei am putea să o revedem pe Maria Grapini, în urma unei înțelegeri PSD-PP-USL pentru mai multe locuri alocate acestui partid mai mic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE