Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii strâng cureaua și fac economii din cauza prețurilor crescute. Studiul „Money Matters" arată că 47% dintre români și-au restrâns cheltuielile, iar un sfert strâng bani pentru educație și pregătire profesională, potrivit Agerpres.

Conform cercetării, 77% dintre oamenii intervievați strâng bani pentru urgențe sau cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani. Față de anul trecut, procentele au crescut cu opt puncte.

Românii pun mai mult preț pe investiția în propria educație: 25% dintre respondenți au această schimbare de mentalitate.

Câți români au fost afectați de inflație

Datele studiului au mai scos în evidenţă faptul că românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. Doar 33% pun bani deoparte pentru bătrâneţe.

Aproximativ 64% dintre români declară că au fost afectaţi de inflaţie, iar 38% cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu faţă de 2019.

Totodată, 48% se bazează pe familia lor şi prieteni atunci când vor sfaturi despre economii şi investiţii, iar 19% chiar pe informaţiile din Social Media. Circa 61% dintre respondenţi consideră că educaţia financiară intră în atribuţiile şcolii.

Cum să ne împărțim bugetul

Conform cercetării, principala regulă de împărţire corectă a bugetului este 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinţe şi 20% pentru economii şi investiţii.

Este recomandată amânarea unei achiziții timp de cel puțin 24 de ore, pentru a decide dacă este o cheltuială care merită să fie făcută sau nu. De asemenea, crearea unui fond de rezervă, unde trebuie strânse între trei și șase salarii poate fi un real ajutor, mai ales în situații neprevăzute.

Cât dai pe cafea într-o lună?

Atenție și la cheltuielile mici, făcute des. Poate astăzi nu simți lipsa banilor dați pe o cafea, dar banii dați pe cafelele dintr-o lună ar fi putut fi puși deoparte.

Taxele la stat ar trebui plătite în perioadele de reduceri de la începutul anului, astfel se va putea economisi până la 10% din valoarea lor. Se recomandă plata facturilor la timp pentru a evita strângerea penalităţilor.

Totodată, specialiştii băncii recomandă reanalizarea abonamentele la cablu, internet, telefonie şi platforme de streaming, rezervarea vacanţelor din timp, cu 6-8 luni înainte, folosirea transportului public, în dauna maşinii personale, utilizarea unei liste de cumpărături.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE