Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stimulare neuronală pentru bolnavii de Alzheimer. Testele efectuate pe voluntari au fost un succes până acum

Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie care stimulează celulele neuronale, fără intervenții chirurgicale. Testele preliminare au demonstrat că această tehnologie poate îmbunătăți memoria și poate ameliora simptomele bolnavilor de Alzheimer.

Kenneth Bromwich are simptome incipiente ale bolii Alzheimer și este printre primii pacienți care beneficiază de o nouă terapie prin care și-ar putea îmbunătăți memoria.

Kenneth Bromwich, pacient care suferă de Alzheimer: „Aveam rutina mea când dansam. La un moment dat, creierul meu pur și simplu s-a oprit”.

Boala Alzheimer afectează semnalele electrice din hipocampus, o parte a creierului fundamentală pentru învățare și memorie. Dar, pentru că hipocampusul este situat adânc în lobul temporal, pentru a-l trata este nevoie de implantarea electrozilor prin intervenție chirurgicală. Însă, noua tehnică, numită interferență temporală, utilizează electrozi atașați pe scalpul pacientului.

Ines Violante, specialist în neuroștiințe la Universitatea din Surrey: „Acolo unde aceste două semnale electrice se întâlnesc, ele vor genera un model de interferență asemănător celui pe care îl vedem aici în culoarea violet. Asta ne va permite să țintim, fără intervenție chirurgicală, o regiune adâncă a creierului și să-i modelăm activitatea.

Nir Grossman, fizician: „Puterea stimulării electrice nu este diferită de cea pe care o simțim dacă ținem între degete o baterie de nouă volți. Cei mai mulți participanți nu vor simți nimic”.

Tehnologia a fost experimentată cu succes pe 20 de voluntari sănătoși. Testele au arătat că memoria le-a fost îmbunătățită.

Christopher Butler, neurolog: „În viitor, nu vom avea doar un singur tratament care să vindece boala Alzheimer. Probabil că acest nou tip de stimulare neuronală va fi suplimentat cu noile medicamente care apar pe piață”.

Kenneth Bromwich, pacient care suferă de Alzheimer: „Sunt încântat! Posibilitățile sunt nelimitate. Așa simt”.

Implementarea noii tehnologii va dura mai mulți ani pentru că testele sunt în faza preliminară, iar echipamentul atașat pe scalpul pacienților necesită îmbunătățiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE