Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou medicament pentru Alzheimer a trecut testul inițial de siguranță. Acesta ar putea încetini evoluția bolii pentru pacienții aflați în faza incipentă

Un medicament experimental pentru boala Alzheimer dezvoltat de Acumen Pharmaceuticals, care vizează o nouă formă a proteinei toxice beta-amiloide din creier, a trecut un test de siguranță și va trece la un studiu mai amplu, a anunțat duminică compania.

Medicamentul, ACI193, a fost bine tolerat în cadrul primului studiu care l-a testat la oameni, a precizat compania. Rezultatele studiului controlat cu placebo, efectuat pe 62 de pacienți cu boala Alzheimer în fază incipientă, au fost prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam.

Medicamentul Acumen țintește și se leagă de oligimerii beta amiloidici, o versiune toxică, solubilă a proteinei amiloide care formează plăci cerebrale asociate cu boala care distruge memoria, a declarat într-un interviu Dr. Eric Siemers, director medical al Acumen.

Ținta este similară cu cea a medicamentului Leqembi, recent aprobat de Biogenși Eisai, care lovește o altă formă solubilă și toxică a proteinei din creier. Leqembi a obținut aprobarea standard în SUA la începutul acestei luni, după ce a demonstrat că poate elimina plăcile amiloide și încetini evoluția bolii Alzheimer la pacienții aflați în stadii incipiente.

În cadrul studiului Acumen, 10,4% dintre participanții tratați (5 persoane) au dezvoltat o afecțiune de umflare a creierului cunoscută sub numele de ARIA-E, asociată cu tratamentele care țintesc amiloidul. Dintre aceștia, doar unul singur a avut simptome, care s-au rezolvat după ce medicamentul a fost oprit.

Alți 8,3% au dezvoltat hemoragii la nivelul creierului asociate cu tratamentul, cunoscute sub numele de ARIA-H.

"Deoarece acest anticorp țintește oligimerii, dar nu este destinat să țintească placa, nu știam dacă vom avea sau nu ARIA", a spus Siemers, adăugând că cazurile de ARIA pot sugera că medicamentul are efect.

Persoanele care au primit doze mai mari de medicament au prezentat, de asemenea, o reducere a plăcii amiloide după 6 până la 12 săptămâni, a declarat compania. Acumen a declarat că studiul sugerează că medicamentul poate fi administrat sub formă de perfuzie intravenoasă lunară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE