Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Un nou medicament încetinește progresia bolii Alzheimer cu 35%

Un medicament experimental împotriva bolii Alzheimer dezvoltat de Eli Lilly and Co (LLY.N) a încetinit declinul cognitiv cu 35% într-un studiu în fază avansată foarte atent monitorizat, a declarat miercuri compania, sporind speranțele pentru un al doilea tratament eficient pentru această boală care distruge creierul.

Acțiunile Eli Lilly au deschis miercuri la un nivel record de 415 dolari și au crescut cu 4,2%, la 421,01 dolari, la începutul ședinței de tranzacționare.

Medicamentul a îndeplinit toate obiectivele studiului. Acesta a încetinit progresia bolii Alzheimer cu 35% până la 36% în comparație cu un placebo la 1.182 de persoane diagnosticate cu boala în stadiu incipient pe baza unor scanări care arătau depozite cerebrale de proteină amiloidă și niveluri intermediare de proteină tau, a declarat Lilly.

Ceilalți 552 de pacienți din cadrul studiului au avut niveluri ridicate de tau, ceea ce sugerează că ar fi mai puțin probabil să răspundă la tratament.

După combinarea celor două grupuri, s-a demonstrat că donanemab a încetinit progresia bolii Alzheimer cu 22%, folosind o scală dezvoltată de Lilly pentru a măsura cogniția și activitățile de zi cu zi, și cu 29% pe baza unei scale mai frecvent utilizate pentru evaluarea progresiei demenței.

"Acestea sunt cele mai solide date de fază 3 pentru un tratament pentru Alzheimer de până acum", a declarat Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer.

Utilizând scara de demență folosită în mod obișnuit, rezultatele studiului publicate anul trecut au arătat că Leqembi de la Eisai Co Ltd (4523.T) și Biogen Inc (BIIB.O) a redus rata declinului cognitiv cu 27% la pacienții cu Alzheimer precoce.

Ce efecte secundare au descoperit cercetătorii

În grupul de tratament cu donanemab, Lilly a precizat că umflarea creierului, un efect secundar cunoscut al medicamentelor de acest tip, a apărut la 24% dintre participanți, iar 6,1% au prezentat simptome. Sângerări cerebrale au apărut la 31,4% din grupul donanemab și la 13,6% din grupul placebo.

În cadrul studiului de fază 3 al Leqembi, medicamentul a fost asociat cu umflarea creierului la aproape 13% dintre participanții la studiu.

Lilly a declarat că incidența umflăturilor cerebrale grave în studiul donanemab a fost de 1,6%, inclusiv două decese atribuite acestei afecțiuni și un al treilea, după un incident de umflături cerebrale grave.

Dr. Eric Reiman, directorul executiv al Banner Alzheimer's Institute, care desfășoară un studiu de prevenire a Alzheimer-ului cu donanemab la pacienții presimptomatici, a declarat că este "foarte încântat" de aceste rezultate. "În mod clar, s-au văzut beneficii aici, dar există un anumit risc care trebuie luat în considerare".

Lilly a declarat că intenționează să depună o cerere de aprobare tradițională în SUA până la sfârșitul lunii iunie și la autoritățile de reglementare din alte țări la scurt timp după aceea.

"Există riscuri în medicină, dar cred că atunci când analizați aceste rezultate în contextul unei boli fatale care pune în pericol viața, (acestea) sunt destul de semnificative", a declarat directorul executiv al Lilly Neuroscience, Anne White, într-un interviu acordat Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE