Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Știința și tehnologia, transformate în artă. 22 de artiști din 13 țări sunt prezenți la Festivalul NOVA

Pe 22 noiembrie, la București, a început Festivalul NOVA. Timp de o lună, publicul poate interacționa, în cadrul evenimentelor, cu noile tehnologii, prin intermediul artelor. Muzică, imagine, realități augmentate. Toate transmit un mesaj: viitorul se întâmplă deja. Iar emoțiile noastre, ale oamenilor, sunt permanent conectate la noile descoperiri… tehnologice.

„Oamenii o să găsească instalații cu care se pot juca și pe care le pot transforma folosindu-se de mișcările corpului, inclusive la nivel de sunet, este o instalație de sunet care leagă întreg spațiul și care practice, mergând prin expoziție, lași o urmă de sunet”, a explicat Emilia Păunescu, director artistic și fondator NOVA.

Anul acesta, 22 de artiști din 13 țări sunt prezenți la evenimentele Nova. Pentru lucrările prezentate publicului, aceștia au beneficiat de sprijinul unor specialiști în neuroștiință, psihologie și antropologie.

Tehnologia și știința, transformate în artă

Marius Jurca este artist new media. Proiectul său, Intuition, reflectă conexiunile care există între artă, emoție, știință și tehnologie.

„Este de fapt un instrument muzical abstract care se numește Intuition, practic pe interfața care există în această cutie sunt distribuite în mod aleatoriu 88 de numere de la 1 la 88, iar fiecare număr coincide cu un sunet de pian. În partea de sus, există o proiecție, iar proiecția reprezintă un fel de tipar al intercațiunii lor cu fiecare element. Deci lucrarea ne permite cumva să vedem rezultatul propriilor decizii”, a spus Marius Jurca, artist new media.

Poate natura însăși să fie autorul unui tablou? Da, poate. Pentru Artistul vizual Alexandru Claudiu Maxim a fost inspirat de o o furtună de vară. Creația sa a fost realizată folosind un simplu liner atașat de creanga unui nuc care a reprodus pe o foaie poveștile dictate de... vânt.

„Eu mă consider cumva că am regizat situația, adică am pus laolaltă patru elemente, hârtia, vântul, copacul și alegerea mea când să înceapă și când să se oprească. E un rezultat fizic, care sunt vreo 35 de lucrări, fiecare e cumva o înregistrare a vântului”, Alexandru Claudiu Maxim, artist vizual

La evenimentele Festivalului NOVA, puteți ajunge până pe data de 17 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE