Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialiștii avertizează: ”Poluarea nu doar ne omoră, ne și sărăcește”. Bucureștiul cheltuie din cauza poluării pe an peste 3 mii de euro pe cap de locuitor

Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului omoară anual 7 milioane de oameni.

În România, conform Agenției Europene de Mediu, 29 de mii de români mod anual prematur din cauze asociate poluării.

Poluarea nu doar ne omoră, ne și sărăcește, avertizează specialiștii. Iar Bucureștiul este în topul orașelor cu cel mai mare cost social asociat poluării, cu trei mii de euro pe cap de locuitor.

”România are o problemă sistemică în rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, practic eșuăm în mod sistematic să avem măsurători relevante care să ne ajute apoi să avem politicile necesare.

Ultimul studiu al Comisiei Europene arată că România se află în top cu 1.400 de euro pe cap de locuitor anual cheltuiți, cheltuieli sociale asociate poluării, iar Bucureștiul se află pe primul loc cu 3.004 euro pe cap de locuitor anual.

Practic, pe lângă faptul că ne omoară, poluarea ne și sărăcește. Acestea sunt niște costuri calculate, este foarte complex calculul, dar are legătură cu zilele de concediu luate pentru îmbolnăviri, de cheltuieli medicale, de cheltuieli de sănătate, medicamente și tot așa.

Trebuie să reținem că suntem la sub 9 metri pe cap de locuitor de spațiu verde în București, în timp ce media europeană e de undeva la 26 de metri pătrați, iar recomandarea OMS este de 50 de metri de spațiu verde pe cap de locuitor ”, a declarat Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE