Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Din 11 iunie, timp de trei zile, Universitatea Politehnica din București organizează unul dintre cele mai mari evenimente dedicate explorării spațiului cosmic.

SpaceFEST se adresează pasionaților de spațiu de toate vârstele și promite o experiență unică pentru toți participanții.

Universitatea Politehnica din București a pregătit concursuri pentru elevi și pentru întreaga familie, ateliere de astronomie, robotică, sateliți și rachete, imprimare 3D, experiențe cu simulatorul de zbor, dar și degustare de mâncare pentru astronauți pentru toți cei care vor să experimenteze viața în spațiu.

Cu ajutorul unor proiecții inedite și al tehnologiilor AR și VR, participanții vor putea să facă o incursiune unică în fascinanta lume a spațiului cosmic.

Companii din toate domeniile vor prezenta cele mai noi tehnologii care vor deschide noi posibilități de explorare, noi oportunități comerciale, un alt mod în care ne vom poziționa față de planeta noastră și în raport cu întregul univers.

O aventură unică

Nicole Stott, astronaut NASA, vă așteaptă în iunie la SpaceFEST, în campusul Universității POLITEHNICA din București, pentru o aventură unică, în care veți experimenta minunile spațiului. Veți afla totul despre felul în care explorarea spațiului este benefică vieții pe Pământ, despre cum ne bazăm pe spațiu pentru viața noastră de zi cu zi, dar și cum o carieră în spațiu este accesibilă pentru oricine își dorește asta.

Ce înseamnă să fii astronaut? – Invitați din domeniu

Ce presupune pregătirea? Ce echipamente poartă astronauții? Cu ce se hrănesc în spațiu? Care sunt urmările unei călătorii în spațiu? Veți afla răspunsurile la toate întrebările și curiozitățile direct de la astronauții invitați.

𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐮𝐧𝐚𝐫𝐢𝐮 este singurul astronaut român, iar de profesie acesta este inginer aeronautic. Pe 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Acesta a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

  • Nicole Stott, Astronaut NASA

𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐭𝐨𝐭𝐭 este astronaut NASA, iar de profesie este inginer. Aceasta a petrecut 104 zile în spațiu și a fost ultimul membru al echipajului care a zburat către și dinspre misiunea lor ISS cu o navetă spațială. În plus, Nicole Stott a fost membru al echipajului zborului final al navetei spațiale Discovery, STS-133.

  • Sara Sabry, Astronaut egiptean

𝐒𝐚𝐫𝐚 𝐒𝐚𝐛𝐫𝐲 este prima femeie de pe continentul african care a ajuns în spațiu. Aceasta este licențiată în inginerie mecanică și are competențe în mecatronică, chirurgie robotică, dezvoltare de celule stem, realitate augmentată, proiectare de mașini F3 și bioastronautică. În prezent, Sara Sabry realizează cercetări privind ingineria următoarei generații de costume spațiale planetare.

Când are loc SpaceFEST 2023

SpaceFEST se desfășoară între 11-13 iunie, în campusul Universității POLITEHNICA din București (Spaiul Independenței nr 313).

Program SpaceFEST 2023

Comunitatea Facultății de Inginerie Aerospațială a pregătit numeroase activități pentru copii: ateliere, rachete, baloane cu aer cald, proiecții inedite, observații astronomice, concursuri cu premii și multe surprize.

Ziua 1 – 11 iunie

10-11 Ceremonia de deschidere a SPACEFEST

11-13 Panel astronauți

11-14 Prezentare proiect Liftul Spațial – Sandra Paul

11-13 Finala GAMES OF SCIENCE

13-14 Proiect de artă spațială

14-16 Q&A Astronauți

Ziua 2 – 12 iunie

10 Lecția de astronomie cu Adrian Șonka

10:30 Observații solare

10-14 Workshopuri Van de Graaff generator (Casa Experimentelor -Romanian Science Center) – 30 de min/fiecare

11-13 Panel astronauți

Ziua 3 – 13 iunie

10 Lecția de astronomie cu Adrian Șonka

10:30 Observații solare

11-13 Panel astronauți

Zilnic, între 11 și 13 iunie

Program Planetariu

10 De pe Terra spre Univers

11 Patrula Zula

12 Lumi indepartate - Viata extraterestra?

15 De pe Terra spre Univers

16 Patrula Zula

17 Lumi indepartate - Viata extraterestra?

Concursuri în cadrul SpaceFEST 2023

  • ELEVI clasele 0-IV

Oriunde v-ați afla în România, realizați un desen sau o pictură despre ce înseamnă spațiul pentru voi. Poate fi despre Terra, despre lună, despre planete, despre familia voastră, despre ORICE vă puteți imagina. Realizați desenul pe o coală format A3 și trimiteți-l conform instrucțiunilor. Premii surpriză!

  • ELEVI clasele V-XII

Vă doriți să ajungeți inginer, să vedeți toată lumea, să salvați planeta? Un salt uriaș nu trebuie să fie doar despre spațiu. Poate fi orice este important pentru voi. Oricare ar fi visul vostru, spuneți-ne despre el și noi îl vom premia în timpul evenimentului SpaceFEST. Găsiți AICI detalii despre înscriere.

SpaceFEST este un eveniment realizat de Universitatea Politehnica din București în parteneriat cu Fundația Space for a Better World și OP Global Events și susține proiectul AIM HIGHER ROMANIA, menit să inspire și să educe oamenii de toate vârstele cu privire la explorarea spațială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE