Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP. PSD, în topul preferințelor românilor pentru alegerile parlamentare

Dacă alegerile parlamentare ar fi la finalul săptămânii viitoare, Partidul Social Democrat ar fi în top, iar partidul Dianei Şoşoacă ar trece de pragul necesar intrării în Parlament, arată ultimul sondaj realizat de INSCOP. Cei mai mulți români sunt însă pesimiști în privința viitorului țării. Acesta ar putea fi și motivul pentru care intenția de a merge la vot a scăzut semnificativ față de luna trecută.

Intenția de a vota, din ce în ce mai scăzută

Aproape trei din zece respondenți ai sondajului își arată intenția de a pune ștampila pe candidații social democrați. Partenerul de Coaliție, PNL, apare pe locul al doilea în preferințele declarate, cu 20,1. În creștere față de luna precedentă. La o diferență de doar 0,6 procente este AUR, urmat de USR și SOS România. UDMR, Pro România și PMP sunt sub pragul electoral.

6 din 10 români consideră că viitorul țării este sumbru și că România nu se îndreaptă într-o direcție bună. Optimiști în ceea ce privește viitorul țării sunt tinerii de până în 30 de ani, cu studii superioare și cu un venit ridicat.

Intenția de a merge la vot a scăzut. Dacă la finalul lunii trecute 6 din 10 din cei intervievați erau siguri că vor vota, acum numărul lor a coborât sub 5.

Sondajul INSCOP a fost comandat de news.ro, iar metoda de cercetare a fost chestionarul. Eșantionul a fost format din 1.100 respondenți de peste 18 ani, în perioada 220-27 noiembrie. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2,95%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE