Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun specialiștii despre sondajul conform căruia 80% din români ar vota o femeie la prezidențiale. Cazul Elenei Lasconi, analizat

Un sondaj realizat de INSCOP arată că aproape 80% din români ar fi de acord ca președintele României să fie o femeie. Dincolo de faptul că acest aspect ar însemna "o emancipare a electoratului", în discuție a fost adus și cazul primarului din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi.

Aceasta vine însă după problema care a apărut în ultimele zile și care a dus la scoaterea sa de pe lista USR la alegerile europarlamentare, din cauza afectării imaginii partidului, cu toate că era cotată pe prima poziție, cu un procent dublu față de cel al președintelui USR, Cătălin Drulă.

Totul a fost cauzat de reacția fiicei sale, care s-a arătat dezamăgită de faptul că mama ei a recunoscut că a votat DA în 2018, la referendumul pentru familia tradițională.

80% din români ar vota o femeie la prezidențiale

În acest context, specialiștii au analizat datele sondajului și au ajuns niște concluzii.

Gabriel Bădescu, director al Centrului pentru studiul democrației și profesor universitar în cadrul Facultății de Științe politice de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca e convins că realitatea este oarecum diferită față de sondaj.

Gabriel Bădescu: "Mă bucur că avem acest sondaj. În privința alegerii unei femei, sunt convins că, într-o situație reală, nu ar fi foarte mari probleme. Pakistan, Turcia și alte țări din lume vor lideri femei și nu cred că România e altfel în privința asta. Sondajele trebuie privite cu un pic de rezerve când extrapolăm la situații reale.

Avem un caz cumva spectaculos: în Ucraina, înaintea intervenției, Rusia a plătit o serie de sondaje prin care să evalueze dacă ucrainenii s-ar lupta de adevăratelea în cazul unui atac și concluzia rușilor a fost că nu se vor lupta pentru că încrederea era extrem de scăzută în Guvern, președinte și evident că au greșit. (...)

Da, poate că unii români, 15%, își arată niște rezerve. Mi se pare mult, dar cred că în realitate nu ar fi atât de mulți dacă ar fi un candidat-femeie cu atribute convingătoare din toate punctele de vedere. (...)

Creșterea cred că vine din faptul că domnul Ciolacu e prezentat ca fiind candidat unic, împreună cu PNL și e de remarcat că nu însumează voturile de dinainte, pe care le avea și candidatul PNL, ci mai degrabă voturile PNL s-au împărțit la alte partide și au mers înspre USR. De acolo cred că e creșterea doamnei Lasconi în comparație cu domnul Drulă. Deci nu cred că e o creștere bruscă de simpatie, ci pur și simplu lipsa de comparabilitate între cele două sondaje."

VEZI GALERIA
3 imagini

De ce a fost retrasă Elena Lasconi de pe listele USR pentru europarlamentare

Faptul că Elena Lasconi a fost retrasă de pe lista USR pentru alegerile europarlamentare, deși avea cel mai bun scor, a fost comentat și de deputatul USR, Cristina Prună.

Cristina Prună: "USR are o serie de candidați care pot fi prezidențiabili și, în urma unui sondaj, reiese că oamenii apreciază performanța și performanța la nivel local, în funcția de primar, în cazul doamnei Lasconi.

Și evident că vom avea un proces intern în urma căruia vom desemna candidatul la prezidențiale. Congresul alege candidatul pentru alegeri și vom avea și noi măsurătorile noastre, sondajele noastre, pentru că ne dorim să avem un candidat foarte bun la prezidențiale.

Oamenii văd în noi alternativa. Ne uităm în sondaje și vedem că PSD și PNL sunt în scădere, iar USR are soluții, oamenii văd asta, face performanță și cred că asta arată sondajul".

În 2024 se va alege președintele României și mai multe sondaje îl dau pe Mircea Geoană ca favorit. Geoană, care este secretar adjunct al NATO și fost candidat din partea PSD la prezidențiale, a infirmat că ar fi luat o decizie în ceea ce privește eventuala sa candidatură. Însă în tot acest context, decizia USR față de Elena Lasconi a fost comentată și de cei din PSD.

Lucian Lungoci, PSD: "Este dificil la nivelul întregii Românii ca un candidat independent nesusținut de vreun partid politic să câștige. Știm că nici măcar la alegerile parlamentare un deputat sau senator nu poate. Cred că am avut un singur caz când un parlamentar și-a câștigat mandatul independent, fără vreun partid în spate. E aproape imposibil, pentru că partidele au propriile bazine electorale care ies la vot.

Referitor la sondaj, primele două locuri sunt ocupate de două personalități de stânga, un fost candidat al PSD și actualul președinte al PSD, ori asta spune foarte multe despre preferințele românilor.

Depinde dacă sondajul a fost realizat înainte de incidentul cu doamna Lasconi, iar asta spune foarte multe pentru că are dublu față de președintele USR, Cătălin Drulă. Nu mi se pare întâmplătoare decizia domnului Drulă de a face tot posibilul de a o determina pe doamna Lasconi să se retragă din cursa de pe locul 1 de la lista de europarlamentare. Cred că era puțin cam îngrijorat de această ascensiune a ei.

Dacă cumva sondajul e făcut după incident, nu putem decât să concluzionăm că această decizie de a o îndepărta pe doamna Lasconi nu a făcut altceva decât de a o victimiza și de a-i crea o norotietate în rândul electoratului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE