Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP: Nicușor Dan rămâne pe primul loc în intenția de vot a bucureștenilor. Pe ce locuri se clasează Firea și Piedone

Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei, se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor la alegerile locale din 2024, cu 38,5%, urmat de Cristian Popescu Piedone, cu 27,4% şi de Gabriela Firea, cu 21,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Nicuşor Dan conduce şi în topul notorietăţii, pe locul al doilea aflându-se Gabriela Firea, iar pe al treilea, Cristian Popescu Piedone. Cristian Popescu Piedone conduce, însă, în topul încrederii, fiind urmat de Nicuşor Dan şi de Gabriela Firea.

Comparaţie între notorietatea şi încrederea de care beneficiază principalii candidaţi

În ceea ce îl priveşte pe actualul primar general, 98,5% dintre bucureşteni au auzit de Nicuşor Dan şi 38,5% dintre cei care au auzit de Nicuşor Dan au încredere multă şi foarte multă în el. Raportat la totalul populaţiei, 38% au încredere în Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, 98,2% dintre locuitorii Capitalei au auzit de Gabriela Firea şi 32.5% dintre aceştia o creditează cu încredere multă şi foarte multă (31,9% raportat la totalul populaţiei care locuieşte sau are viză de flotant în Capitală).

Totodată, 97,9% dintre bucureşteni au auzit de Cristian Popescu Piedone şi 40,2% dintre aceştia au încredere foarte multă şi multă în el (faţă de 39,4% raportat la total populaţie).

De candidatul PNL, Sebastian Burduja au auzit doar 60,4% dintre bucureşteni şi 20,6% dintre cei care au auzit de liderul liberal au încredere multă şi foarte multă în acesta (respectiv 12,5% raportat la totalul populaţiei Capitalei).

Candidatul AUR Mihai Enache beneficiază de o notorietate de doar 21,2% dintre bucureșteni.

Estimarea prezenţei la alegerile locale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 6.6% dintre bucureşteni au ales 1, 0.5% au ales 2, 0.7% au ales 3, 0.3% au ales 4, 3.0% au ales 5, 1.4% au ales 6, 6.8% au ales 7. 5.3% indică 8, 5.5% 9 şi 69.3% indică 10, adică declară că sigur se vor prezenta la alegerile locale). 5% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

Intenţia de vot pentru primarul general al Municipiului Bucureşti

Dacă duminica viitoare bucureştenii ar fi chemaţi să îşi voteze noul Primar General, din cei 89,1% care exprimă o intenţie de vot, 38,5% l-ar vota pe Nicuşor Dan (susţinut de Alianţa Dreapta Unită – USR, PMP, Forţa Dreptei), 27,4% pe Cristian Popescu Piedone (PUSL), 21,4% pe Gabriela Firea (PSD), 10,1% pe Sebastian Burduja (PNL) şi 2,4% pe Mihai Enache. 0,1% dintre respondenţi au indicat alt candidat, în timp ce niciun respondent nu a declarat că ar vota un independent.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 - 27 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 2.100  persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,14 %, la un grad de încredere de 95%.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE